Bătrâni lăsați în grija autorităților. Primar: Programe naționale pentru construirea azilelor

Sute de bătrâni din fiecare localitate din Gorj sunt lăsați în grija autorităților. Asistentele comunitare și cele sociale răspund de vârstnicii ai căror copii și nepoți au plecat din sate spre orașe sau au luat drumul străinătății. O soluție ar fi construirea unor azile, însă funcționarea acestora nu poate fi susținută din bugetele primăriilor.

În comuna Mușetești, jumătate dintre săteni sunt pensionari, iar mulți dintre aceștia au nevoie de sprijin pentru a se întreține. Autoritățile de aici au dorit să construiască un centru de recuperare pentru vârstnici, însă nu au găsit o sursă de finanțare.

„Sunt mulți bătrâni în comună. Pot să spun că 50% dintre localnici sunt pensionari. Noi, ca autoritate locală, ne implicăm în sprijinirea celor care au nevoie de ajutor, cu ajutorul asistenților comunitari. Cei care au copiii plecați ne cer ajutor. Am avut și cazuri în care a fost nevoie să îi ducem la azil. Eu am ridicat această problemă la nivel național. Statul ar trebui să susțină construirea azilelor, nu în fiecare localitate, dar măcar pentru două sau trei comune. Am încercat să fac în comună un centru de recuperare pentru vârstnici, dar nu am reușit să obțin finanțare pe nicio axă”, a declarat Cosmin Băban, primarul comunei Mușetești.

De exemplu, în comuna Roșia de Amaradia, autoritățile locale sunt legătura între bătrâni și familiile acestora plecate din sat. Ar fi nevoie de un azil și aici, dar bugetul primăriei este mult prea mic pentru a susține funcționarea unui astfel de centru.

PNL

„Avem și noi, ca în toate comunele din Gorj, bătrâni singuri. Noi ținem legătura cu familiile acestora prin compartimentul de asistență socială. Avem trei angajate care se ocupă de bătrânii vulnerabili. Un azil în sat ar fi binevenit, dar acesta generează cheltuieli colosale, iar din bugetul local nu le putem acoperi. Am făcut tot posibilul ca persoanele cu handicap să aibă însoțitori, iar asistentele comunitare monitorizează bătrânii singuri”, a declarat Liviu Cotojman, primarul comunei Roșia de Amaradia.

Sunt și localități unde bătrânii au pensii și se pot autogospodări, însă acestea sunt cazuri izolate.

„Avem și noi bătrâni singuri, dar mai puțini. Sunt cazuri izolate. Avem noroc, să zic așa, că majoritatea de la noi sunt pensionari, au pensii de la minerit sau de la gaze și se descurcă. Mai apar cazuri izolate în care trebuie să intervenim cu asistenții sociali”, a declarat Marius Dimulescu, primarul comunei Aninoasa.

Vizualizări: 791

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: