BĂTAIE DE JOC: Profesoară cu 10 la titularizare, suplinitoare în cinci şcoli
A obţinut nota 10 la titularizare, dar cu toate astea s-a ales doar cu un post de suplinitor. Este vorba de un cadru didactic din Gorj care, deşi a obţinut nota maximă la examen, va face naveta între cinci şcoli, ca suplinitor. De ce s-a ajuns în aceasta situaţie? Din cauza inspectoratului şcolar, care s-a jucat cu un post titularizabil la Educaţie muzicală la Motru, catedră care este în litigiu. Candidata de nota 10 a fost sfătuită să renunţe la post, pe motiv că fostul titular îl poate câştiga în instanţă, după care catedra a fost ocupată de altcineva.
Norica Voicu, candidată pentru postul de Educaţie Muzicală, s-a înscris la examenul de titularizare şi a obţinut nota 10. Postul a fost declarat iniţial ca fiind liber şi titularizabil, însă între timp s-a transformat într-un post aflat în litigiu. „Iniţial s-a spus că examenul de titularizare se dă pe centre de examen şi m-am înscris la Liceul Numărul 2, unde erau posturi la Drăguţeşti şi Peştişani. Apoi s-a stabilit că va fi un examen naţional. În urma corecturii, care s-a făcut tot la nivel naţional, am luat nota zece, ca apoi să constat că repartizarea se va face pe centre. Postul titularizabil de la Motru nu a fost ocupat după prima repartizare. Pentru că era liber, eu am făcut o cerere să-l ocup eu, deoarece am nota cea mai mare. Atunci mi s-a spus că de fapt postul nu mai este titularizabil, ci este în litigiu. Am înţeles că sunt ceva probleme cu diplomele”, a declarat Norica Voicu.
Inspectoratul a sfătuit-o ce să aleagă
Profesoara le-a cerut explicaţii celor de la inspectorat. Le-a primit după ce jurnaliştilor li s-a spus să închidă camera de luat vederi. Inspectorii au sfătuit-o să renunţe la acel post complet. „Vă rog frumos să închideţi camera, că nu vă priveşte pe dumneavoastră ce se întâmplă aici. Noi apreciem nota dumneavoastră, dar nu avem ce face. Postul de la Motru nu este titularizabil. Ne-au înştiinţat că este în litigiu. Nu ştim ce se va întâmpla cu el. Eu vă sfătuiesc să optaţi şi vă ofer alternativa cu orele de la Drăguţeşti, Peştişani şi Târgu-Jiu. La Motru nu este nimic singur. Acolo oricând persoana respectivă poate să revină la catedră şi rămâneţi fără post”, a spus Liliana Andriţoiu, inspector resurse umane în cadrul ISJ Gorj.
Face naveta între cinci şcoli din trei localităţi
Vineri, gorjeanca a venit să primească un post de suplinitor, dar pentru nota 10 a fost recompensată cu ore la mai multe şcoli din judeţ, între care va trebui să facă naveta. ”Am ore la trei şcoli din Drăguţeşti, la Peştişani şi prin Târgu-Jiu o să primesc câteva ore la care va renunţa domnul inspector de muzică. Până la Drăguţeşti trebuie să fac naveta pe jos sau cu maşina personală, la fel şi între şcolile din comună. Îmi este destul de greu. Nu am maşină. Nu va fi numai vară să pot merge pe jos. Şi-au bătut joc de nota 10 de la examenul de titularizare. Dumnezeu ştie ce se întâmplă cu postul de la Motru. Eu nu renunţ până nu se face dreptate. Aşa ceva este imposibil”, s-a plâns Norica Voicu.
Postul de la Motru, obţinut de altă candidată
Deşi postul este în litigiu, a fost disputat de alte două candidate care au obţinut note mai mici. „Eu am obţinut 9.75 şi chiar dacă este cea de-a treia notă pot să obţin postul, pentru că îndeplinesc toate condiţiile. Pentru că mi s-a reproşat că am sunat pe la Minister pentru acest post, aş fi preferat să îl cedez fetei care are nota un pic mai mare, dar nu se poate pentru că nu o primeşte aplicaţia, că nu are master. Nu mă aşteptam de la cei de la inspectorat să îmi facă observaţie în public, că am sunat eu la minister, atâta timp cât nu au nicio dovadă”, a spus cea care a ocupat în final postul.
Cei de la inspectorat le atrăseseră atenţia candidatelor că nu au procedat corect atunci când au informat Ministerul Educaţiei despre această situaţie.