Anchetă DNA la Bâlteni. Era în Portugalia, dar a „votat“ în Gorj!
Comuna condusă de câteva săptămâni de liberalul Gheorghe Păsărin a intrat pe lista localităţilor din România în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut descinderi pentru a-i audia pe localnicii cu privire la votul exprimat la referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu.
La fel ca şi în celelalte localităţi pe unde au trecut, anchetatorii nu au fost bine primiţi, fiind suspectaţi că i-ar hărţui pe alegători, oamenii plângându-se că ar fi fost puşi să jure pe Biblie, deşi Cartea Sfântă nu le-a fost arătată la niciunul dintre ei. Şi ieri au fost citate câteva zeci de persoane. Între timp, primarul Gheorghe Păsărin a angajat avocaţi pentru localnici.
Audierea localnicilor din Bâlteni s-a făcut la Poliţia Rovinari, asta după ce, vinerea trecută, procurorii s-au dus prin comună pentru a-i lua pe săteni la întrebări. Apariţia în zonă însă a jurnaliştilor i-a pus pe fugă pe anchetatori, care s-au urcat în maşini şi duşi au fost, câteva ore mai târziu poliţiştii împărţind prin comună citaţii pentru audierile programate la Poliţia Rovinari. Votanţii din Peşteana au fost cei mai vizaţi de această ancheta, comunitatea de romi fiind luată la întrebări. Zeci dintre ei au venit sâmbătă la Poliţie, mai toţi recunoscând că aveau un cu totul alt program decât acela de a sta de vorbă cu cei de la DNA despre votul de la referendum.
„Venii într-o fugă că am omul cu două preinfarcte acasă. Fugii până aici de mă luară dracii. Frică nu mi-e de ei că n-are de ce. Vai de capul meu, dar mie cine îmi dă de mâncare, că am cheltuit şi o groază de bani ca să ajung până aici? Tata din groapă nu se mai scoală să mă ajute, săracul. Oricum la vot nu mai mă duc altădată că ce să votez? Pe dracu?! Mie îmi trebuie pâine acasă, nu balivernele lor”, şi-a vărsat amarul una dintre femeile în vârstă venite să fie audiată de cei de la DNA.
Plecat în Portugalia, votant la Bâlteni
Mult mai interesat de audieri a fost un bărbat tocmai venit pe acasă după luni de muncă pe meleaguri străine. Omul s-a trezit ca prezent la votul din 29 iulie, deşi ştie că era plecat la mii de kilometri distanţă. Şi nu e singurul care s-a trezit că ar fi votat. Fiica lui e în aceeaşi situaţie. „Noi stăm în Portugalia. Am fost la muncă, am venit acum în luna august acasă, iar acum m-am trezit chemat aici. Când m-am uitat pe tabel, altcineva semnase pentru mine că aş fi fost la votare. Şi la fată la fel, doar la soţie era liber locul acela din tabel de la semnătură. Şi mai ştiu eu vreo doi morţi pe care i-am văzut acolo pe tabel ca fiind prezenţi la vot. Sunt nereguli, mi-e clară asta, de aceia spun că e bine venită ancheta”, a declarat Gheorghe Buştean.
Calmă de la audieri a ieşit şi Eugenia Ciucă. Femeia spune că totul a fost OK din punctul său de vedere. „Mi-am recunoscut semnătura, listele pe care mi le-au arătat şi asta a fost. Nu m-am speriat că nu aveam de ce. A fost simplu. Nu m-au întrebat cu cine am votat şi dacă mă întrebau nu le spuneam pentru că votul este secret din câte ştiu eu”, ne-a precizat Eugenia Ciucă.
Speriaţi de DNA şi Biblie
Lucrurile nu au fost atât de simple pentru toată lumea. Un tânăr de 18 ani de abia s-a lăsat convins să vină la audieri, el fiind pentru prima dată la vot. Părinţii au insistat ca el să se prezinte la audieri, în timp ce o doamnă a povestit că a fost la un pas de a jura pe o Biblie pe care nu i-o arătase nimeni însă. „Le-am spus că nu am nicio frică şi m-au întrebat dacă jur pe Biblie. Le-am spus că nu, că dacă ziceam că da poate scoteau vreuna de prin sertarele de pe acolo, că pe birou nu aveau niciuna. Le-am spus că am fost la secţia de votare, că am fost, dar i-am întrebat şi eu ce fraudă s-a făcut la Gorj de fac ei atâtea anchete”, a povestit Tatiana Dună.
Primarul Gheorghe Păsărin nu înţelege acesta audieri, mai ales că la Bîlteni nu a fost prezenţă mare. „Eu îi înţeleg pe oameni şi nu îmi dau seama de ce s-a ajuns aici şi de ce sunt audiaţi şi oameni din comuna Bâlteni pentru că nu a fost o prezenţă prea mare la vot aici la mine. Nici nu ştiam că vin”, a menţionat primarul.
Audierile de la Poliţia Rovinari s-ar putea finaliza şi cu nişte plângeri împotriva celor de la DNA, unii localnici spunând că vor cere daune pentru timpul pierdut şi stresul la care au fost supuşi. În sprijinul lor s-ar putea să vină şi doi avocaţi pe care USL Gorj i-a pus la dispoziţia sătenilor audiaţi.
AVOCAŢI DE LA PRIMĂRIE
Gheorghe Păsărin, primarul din Bâlteni, a declarat ieri că a angajat doi avocaţi, pentru ca alegătorii din localitate care sunt audiaţi de procurorii anticorupţie în dosarul "Referendumul" să aibă parte de asistenţă juridică. Circa 250 de persoane din Bâlteni au primit citaţii, din care 50 sau fost audiate ieri, iar restul în zilele următoare.
„S-au prezentat cu nişte liste în mână, ne-au întrebat dacă am votat, dacă ne recunoaştem semnătura, să mai semnăm o dată să vedem dacă seamănă. Vă daţi seama că oamenii bătrâni nu pot să-şi facă aceeaşi semnătură. Apoi ne-au pus să dăm o declaraţia“
Localnic Bîlteni
„Eu decât să mai văd Procuratura la mine la poartă mai bine nu mă mai duc la vot“
Localnic Bîlteni