Băsescu a confirmat prezenţa de Sfânta Maria Mare la Tismana
Gigi Ciuncanu
Preşedintele Traian Băsescu nu va mai sărbători vara aceasta Ziua Marinei pe litoral, aşa cum tradiţional o făcea în ultimii ani. Şeful statului este deja pe litoral de la sfârşitul săptămânii trecute, imediat după vizita făcută românilor de pe Valea Timocului, acesta plecând la Constanţa. Prezent ieri la Mangalia, preşedintele a confirmat că pe 15 august nu va mai fi în mijlocul marinarilor săi dragi, ci la mănăstirea Tismana, unde va fi oficiată o slujbă religioasă de Sfânta Maria Mare, în localitate desfăşurându-se în această zi şi unul dintre cele mai mari bâlciuri din Oltenia. Dacă ţinem cont şi că pe soţia preşedintelui o cheamă Maria, iar Băsescu a pledat ca ziua de Sfânta Maria Mare să fie una dintre cele nelucrătoare pe parcursul anului, ne putem da seama cât de importantă este ziua de sâmbătă pentru şeful statului.
Pregătiţi de vizită? Nu prea!
Primarul oraşului Tismana, Costel Buzianu, nu ştia prea multe ieri despre posibila venire a lui Băsescu în oraşul său, deşi termenul de oraş este încă mult prea pompos pentru o localitate care a scăpat de statutul de mediu rural doar datorită ambiţiilor lui Nicolae Mischie, nu şi a realităţilor din teren. De altfel, ca dovadă că Tismana nu ar trebui să aibă un astfel de statut este şi felul în care arată "urbea", aici nimic nelăsând impresia că eşti la oraş, lucru pe care îl ştiu şi locuitorii, cei care plătesc impozite de oraş şi care, de fapt, trăiesc în continuare ca la ţară. Cu acelaşi drum plin de gropi, cu aceleaşi case prea puţin aranajte pentru a valorifica potenţialul turistic al zonei, cu aceiaşi infrastructură proastă sau inexistentă, generată de certurile aleşilor locali şi de greşelile acestora, Tismana nu are cum să se pregătească pentru o primire mai de Doamne ajută.
Ier vestea venirii preşedintelui era mult prea caldă pentru ca ea să şi fie crezută de foarte multă lume, motiv pentru care şi Costel Buzianu s-a limitat la a spune că "a auzit" despre posibila venire a preşedintelui, menţionând că nu are nicio informaţie oficială pe această temă. Edilul, care este membru PDL, spune însă că şeful statului este binevenit oricând în localitatea pe care o conduce, Buzianu fiind la al doilea mandat. Buzianu speră că până la venirea preşedintelui Consiliul Judeţean Gorj să aloce fonduri pentru plombarea celor câţiva kilometri de şosea care traversează oraşul Tismana până la mănăstire, aşa cum s-a întâmplat la Târgu Cărbuneşti, acolo unde Băsescu a fost aşteptat luna trecută şi un drum de acces de un kilometru a fost asfaltat, deşi şeful statului nu a mai ajuns acolo.
"Cu ce bani să repar eu drumul? Drumul e al Consiliului Judeţean, s-au făcut atâtea lucrări prin judeţ, dar nouă nu ni s-a dat un leu, deşi la o astfel de manifestare cred că trebuia să ne prezentăm şi noi altcumva şi trebuia să fim ajutaţi. Din contră, statutul de oraş nu ne permite să accesăm fonduri pentru că suntem prea săraci, iar de la Consiliul Judeţean, ce să spun, nu primim nimic. Au venit cei de la Drumuri, au mers în pădure la Şarşori, acolo unde drumul era spart complet de cei care au scos lemne de acolo, au reparat pe 30 de metri patraţi şi au plecat. Acesta e tot ajutorul care ne-a fost dat, drumul fiind al Consiliului Judeţean. Aşa că nu avem cum să le spunem gorjenilor că anul acesta drumul e ceva mai bun pentru că ştiu că nu e aşa şi eu nu vreau să-i mint pe oameni", spune edilul.
Noroc Bun Băse, de Ziua Minerului
Vizita lui Traian Băsescu la Tismana coincide şi cu bâlciul ce are loc la marginea pădurii Şarşori, situată la câţiva kilometri de mănăstire, aici mii de persoane venind în fiecare an pe 15 august. Tot aici se va desfăşura şi o nouă ediţie a festivalului cântului şi portului oltenesc Tismana 2009, la care asistă sute de persoane iubitoare de folclor. De asemenea, pe 15 august, în mai multe locuri din judeţul Gorj sunt organizate serbări câmpeneşti cu ocazia Zilei Minerului, Traian Băsescu primind invitaţii în acest sens de la administraţia Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi de la Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu. Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, precum şi Marin Condescu, au precizat că nu au primit niciun răspuns oficial de la Preşedinţie în privinţa participării lui Traian Băsescu la manifestările organizate de Ziua Minerului.
"Sigur, dacă domnul preşedinte are posibilitatea să onoreze invitaţia noastră am fi bucuroşi să mergem împreună cu dumnealui la manifestările pe care le avem la Motru şi Câlnic, în apropiere de Rovinari. Deocamdată însă nu avem niciun răspuns oficial", a declarat directorul general Daniel Burlan. Liderul sindical Marin Condescu a menţionat că nu comentează altceva în lipsa unui răspuns oficial din partea Preşedinţiei. Sindicatele conduse de Condescu l-au susţinut însă pe Traian Băsescu la alegerile din 2004, cu două zile înainte de desfăşurarea turului doi, liderul sindical îndemnându-i public pe mineri să îşi acorde votul în favoarea actualului preşedinte, Băsescu fiind votat atunci de 53% dintre gorjenii care s-au prezentat la urne.