Costea, căutat în zadar la Rânca
Costea Velcev este mai cunoscut în Rânca decât primarii din Novaci şi Baia de Fier, care eliberează autorizaţiile pentru zecile de cabane aflate în construcţie în vârf de munte. Cu toate acestea, nimeni nu ştie absolut nimic despre locul în care s-ar putea afla băiatul. Ancheta a fost preluată ieri pentru prima dată de un înalt ofiţer al Poliţiei Române, comisarul Nicolae Burnici venind la Rânca în calitate de şef al Serviciului Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale. Orice a încercat ofiţerul să afle de la subordonaţii din Gorj despre acest caz nu a fost suficient pentru a se afla locul în care se află puştiul.
Mici necorelări în operaţiunile de căutare
Ieri ar fi trebuit să mai urce pe munte şi poliţiştii de frontieră care veniseră joi la Rânca pentru a-l căuta pe Costea cu ajutorul camerelor de termoviziune. Aceştia au plecat însă la Constanţa şi Teleorman, de acolo de unde au venit, pentru că, cel mai probabil, şansele ca aparatele lor să îl găsească pe băiat sunt mici, Costea fiind considerat de tot mai multă lume ca trecut în lumea celor drepţi. De la dispariţia lui a trecut deja mai bine de o săptămână, pe munte e foarte frig şi şansele lui de supravieţuire nu sunt foarte mari în acest context.
Primii care au ajuns ieri dimineaţă în munte au fost poliţiştii comunitari şi poliţiştii cu câinii dresaţi la centrul chinologic de la Sibiu. Poliţiştii şi jandarmii, 25 şi, respectiv, 10, la număr, s-au lăsat aşteptaţi mai bine de o oră faţă de ora de întâlnire stabilită iniţial. În tot acest timp, comunitarii şi salvamontiştii au făcut schimb de impresii despre cele întâlnite în căutările de pe munte şi, una peste alta, au citit ziarele locale pe care le aveau cu ei prin maşini pentru a trece mai repede timpul.
S-au improvizat capace
În timp ce poliţiştii încă îşi făceau planuri la sediul Inspectoratului Judeţean împreună cu şeful venit de la Bucureşti, la Rânca atmosfera era una de lucru. Muncitorii care se ocupă cu amenajarea drumului din staţiune şi cu reţelele de canalizare de acolo au luat înţeleapta decizie de a marca gurile de canalizare şi de a improviza capace pentru acestea astfel încât să fie puţin probabil ca pe viitor vreun copil să cadă în vreo astfel de gură de canalizare. Fiecare astfel de gaură a fost marcată cu bandă reflectorizantă, în loc de capace fiind puse scânduri bătute în cuie. Muncitorii au spus că acţiunea lor nu are vreo legătură cu dispariţia lui Costea Velcev, însă este evident că firma nu i-a trimis înainte de apariţia acestui caz dramatic să acopere cât de cât găurile adânci şi de doi metri. Reţeaua de canalizare este realizată în mare parte la Rânca, spre deosebire de multe alte oraşe din judeţ, iar muncitorii au lăsat gurile de canal fără capace, mama lui Costea verificând zilele trecute fiecare astfel de gaură pentru a se asigura că băiatul ei nu e căzut pe undeva pe acolo.
Noi căutări pe munte
Chiar dacă echipele de căutare nu au mai fost numeroase şi nu au mai fost prezente în vârful muntelui aşa de dimineaţă, ci chiar spre prânz, poliţiştii, jandarmii, poliţiştii comunitari şi salvamontişii au mers din nou în pădurile din zona staţiunii, în ideea că puştiul ar fi putut să apară pe undeva. Salvamontiştii au avut de lucru chiar de dimineaţă, când au fost solicitaţi în zona lacului Gâlcescu, acolo unde o minoră de 17 ani din Craiova a apelat la sprijinul lor după ce faţa i se umflase din cauza radiaţiilor soarelui. Fata a fost preluată de salvamontişti şi adusă la baza muntelui, unde a fost preluată de o ambulanţă, fiind transportată apoi la spitalul din Novaci, fără a avea probleme deosebite.
Soarele a fost, de altfel, un duşman al echipelor de căutare prezente la munte în aceste zile. Bronzul cu care s-au ales membrii echipelor de căutare nu va fi uitat prea curând pentru că soarele a ars mai tare la munte decât la Târgu Jiu, deşi în oraş temperaturile erau de peste 30 de grade Celsius, iar în Rânca nu se ajungea uneori nici la 17 grade. Arşi de soare şi obosiţi de atâtea zile de căutare, speriaţi chiar de posibila întâlnire cu animalele sălbatice, cum li s-a întâmplat deja unora, membrii echipelor de căutare au plecat ieri pe munte cu gândul că se împlineşte o săptămână de când puştiul a dispărut şi este de negăsit.
Rătăcit, cel mai probabil
Variantele pe care poliţiştii le au acum în lucru sunt tot mai puţine, cea mai plauzibilă părând a rătăcirii. Teoria cea mai vehiculată în vârf de munte se bazează pe faptul că puştiul a plecat spre seară de la cabană, în papucei, a mers pe drum atât cât a putut, fără să mai ştie să se întoarcă la bunicii săi. Costea ar fi fost surprins apoi de întuneric şi frig, motiv pentru care, foarte probabil, a adormit într-un loc neidentificat până acum şi a făcut şoc hipotermic, fără să se mai trezească a doua zi.
Această teorie poate explica şi de ce echipele de căutare dotate cu aparate speciale de identificare nu au dat de urma puştiului. De asemenea, cu o astfel de variantă se pot explica şi acţiunile repetate ale echipelor de căutare de a merge pe munte, în ciuda eşecurilor de până acum. Mama lui Costea a mers şi ea ieri cu poliţiştii pe munte, nemaisuportând să aştepte venirea acestora după amiază la bază cu aceleaşi veşti negative. Femeia stă acum cu mama ei şi cu prietenul său în maşină, după ce cabana din care a plecat Costea a fost închisă de proprietar, de stat la hotel nepreafiind vorba. Olga Velcev speră încă în găsirea lui Costea, iar poliţiştii îi promit că vor continua căutările până duminică, inclusiv, cu efective de circa 100 de persoane, după care, în caz de aceleaşi rezultate negative, cu mai puţine persoane şi pe parcursul săptămânii viitoare.