Banii pentru reţete gratuite şi compensate s-au terminat

Reţetele gratuite şi compensate eliberate de medicii gorjeni au epuizat bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj până la sfârşitul anului. CJAS Gorj aşteată o rectificare de buget de 100 de miliarde de lei vechi. Casa nu a decontat farmaciilor reţete din luna mai, iar bolnavii sunt disperaţi că în ultimele luni ale anului nu vor mai putea beneficia de medicamente compensate sau gratuite.

Daniel Bondoc, preşedintele Casei de Asigurari de Sănătate Gorj, a cerut la Casa Naţională 100 de miliarde de lei vechi ca să nu mai fie probleme în farmacii cu  eliberarea medicamentelor gratuite şi compensate. O singură zi a ajuns plafonul luna aceasta, deşi bugetul alocat de CJAS Gorj a fost de  apoximativ 17 miliarde de lei vechi. Banii ar fi trebuit să ajungă cel puţin până la jumătatea lunii septembrie. „17 miliarde de lei vechi s-au epuizat într-o singură zi. Banii trebuia să ajungă o lună, dar din cauza zvonistici că nu mai sunt bani pentru medicamente gratuite şi compensate, s-au format din nou cozi la farmacii şi palfonul a fost epuizat”, a declarat Daniel Bodoc.

Preşedintele CASJ  Gorj aşteaptă să primească 100 de miliarde de lei vechi de la Casa Naţională ca să nu mai fi probleme cu medicamentele compensate până la sfârşitul anului. „Pe 15 septembrie va avea loc o rectificare de buget. Am cerut 100 de miliarde de lei vechi, bani care trebuie să ajungă până la sfârşitul anului”, a mai adăugat preşedintele CJAS Gorj.

Plăţi restante din luna mai

Dacă Bondoc este optimist că problema medicamentelor gratuite şi compensate se va rezolva, farmaciştii au ajuns la limita disperării. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Sanda Dumitrescu, spune că CJAS Gorj are datorii foarte mari şi multe farmacii nu pot să îşi plătească furnizorii. „Dacă CJAS îşi onorează plăţile cum a promis, noi vom mai da medicamete gratuite şi compensate, dacă nu, nici noi nu vom mai elibera reţete. La noi în Gorj nu s-au plătit nici reţetele eliberate de farmacii în luna mai. Există pericolul ca farmaciile să nu se mai poată aproviziona cu medicamete”.

Sanda Dumitrescu spune că mai sunt două-trei farmacii care nu au epuizat plafonul, dar asta pentru că nu au toate medicamentele. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor spune că nu înţelege de ce în alte judeţe se pot plăti reţetele, iar în Gorj nu. „E ţara impărţită în două, unii la care nu se plătesc, cazul Gorjului, iar la alţii, ca de exepmlu judeţul Dolj, unde reţetele sunt achitate şi nu sunt nici plafonaţi”, a mai adăugat Dumitrescu.

Cozi ca pe vremea lui Ceauşescu

Bolnavii sunt disperaţi că trebuie să umble din nou prin tot oraşul pentru a găsi o farmacie care să elibereze reţete gratuie sau compensate. „Noi depindem de medicamete. Trebuie să le luăm lună de lună ca să putem trăi. Dacă asta presupune cozi ca pe vremea lui Ceauşescu, stăm, ce să facem”, spune Ioana Petrescu. Un bătrân mărturiseşte că a umblat la începutul acestei luni din farmacie în farmacie. „Nu am ştiut că nu ajung banii decât pentru o zi. Când am ajuns la farmacie am aflat că dacă vreau pastile trebuie să le cumpăr la preţ întreg. Eu am o pensie mică, de unde să dau atâţia bani? Nu am avut altă soluţie decât să umblu din farmacie în farmacie”.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: