Ce înțelegere a făcut Burduja cu sindicatele din CE Oltenia
Ministrul Energiei a avut joi discuții, la Rovinari, cu sindicatele din Complexul Energetic Oltenia, despre renegocierea planului de restructurare a companiei.
Potrivit actualului plan, la 1 ianuarie 2026, toate capacitățile pe cărbune ar trebui să fie închise, în conservare sau în rezervă tehnică. La aceeași dată, ar trebui să producă opt noi parcuri fotovoltaice și două grupuri energetice pe gaze, fapt imposibil, pentru că lucrările nici măcar nu au început.
Burduja va încerca să convingă Comisia Europeană să accepte prelungirea funcționării termocentralelor pe cărbune. „Până una alta, am agreat astăzi împreună cu reprezentanții CEO și ai sindicatelor să demarăm actualizarea planului de restructurare, pentru a susține cu toate argumentele prelungirea funcționării termocentralelor pe cărbune la CEO. Așteptăm în cursul anului viitor de la Transelectrica și studiul de adecvanță a sistemului. Am încredere că vom reuși să convingem Comisia Europeană că securitatea energetică a României și a regiunii este prioritate zero. Mai ales că, după sute de milioane de euro investite la CEO, efectele negative asupra mediului au fost diminuate cu peste 95%”, a mai transmis șeful de la Energie.
Oficialul a declarat că vede cărbunele ca fiind în continuare important, iar epoca „aurului negru” va trece doar atunci când există un înlocuitor. „Vremea producerii energiei pe bază de cărbune nu a trecut și nu va trece fără să punem altceva în loc. În momentele grele ale sistemului energetic, cărbunele și munca oamenilor din termocentrale și din cariere, în condiții extrem de dificile, au făcut diferența. Tranziția energetică este o necesitate, iar România susține acest proces, dar trebuie să fim pragmatici și să ținem cont de interesul național și, cred eu, și de cel european. Ne luptăm pentru a menține în exploatare aceste capacități de producție cât mai mult timp, construind inteligent alternativa”, a scris Burduja pe Facebook.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat joi la inaugurarea Grupului 5 de la Rovinari, una dintre cele mai mari și mai complexe investiții din sectorul energetic din ultimele decenii. Costul total al investiției s-a ridicat la peste 120 de milioane de euro, iar puterea totală instalată este de 330 MW noi pentru Sistemul Energetic Național. Această investiție răspunde cerințelor de securitate energetică și necesităților de moment ale sistemului energetic național.