Bani mai mulți pentru profesori. Nu și pentru restul angajaților din școli. “Ei, săracii, nu știu cum pot să trăiască!”
Profesorii din Gorj vor beneficia de sporuri mai mari. Ministerul Educației le-a dat câștig de cauză și urmează să le fie recalculate gradațiile de merit sau indemnizațiile pentru dirigenție. Până acum, acestea se calculau în funcție de salariul din 2017. Până acum, sute de dascăli au dat în judecată școlile unde lucrează și au cerut bani în plus.
Până anul trecut, indemnizațiile pentru dirigenție sau gradațiile de merit se calculau la nivelul salariilor de acum cinci ani. Acum sunt plătite la nivelul salariului de bază din prezent și asta înseamnă venituri mai mari pentru dascăli. Mulți dascăli au cerut în instanță drepturile din urmă.
„Ministerul Educației a calculat greșit sporurile salariaților din învățământ. Am câștigat și în instanță acest drept și am arătat că se calculează greșit. Au fost și instanțe care au respins acțiunile profesorilor. Era necesară legea reparatorie ca toată lumea să beneficieze corect. De exemplu, avem 10% la profesorul diriginte calculat la salariul în plată. Noi avem un salariu și ei ne calculau la salariul din 2017. Câștigul este în funcție de fiecare, ce salariu, ce sporuri are. Gradația de merit este de 25%, de exemplu. Mai este un spor de învățământ rural”, a spus Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj.
Și chiar dacă dascălii au obținut și un plus la salariul de bază, în acest an, personalul auxiliar a rămas cu aceleași venituri. „S-a pus 4% la cadrele didactice în acest an. La personalul nedidactic, nu s-a pus nimic. Ei, săracii, nu știu cum pot să trăiască. Au sub 2.000 de lei salariu. Fac și naveta. Dacă la cadrele didactice, se decontează naveta, pentru personalul nedidactic nu se acordă”, a mai spus Huică.
În prezent, cel mai mare salariu din învățământ este de circa 6.000 de lei.