Bani europeni pentru protejarea peștilor din Gilort
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj a obținut 1,4 milioane de euro, pentru protejarea peștilor din râul Gilort. Proiectul prevede anumite investiții pe cursul râului, inclusiv scări pentru pești, în zonele podurilor de la Târgu-Cărbunești și Pociovaliștea, lucrări ce se vor încheia până în anul 2022.
Pentru îmbunătățirea stării de conservare a unor habitate din situl Natura 2000, râul Gilort, APM Gorj a depus un proiect pe Programul Life, lansat de Comisia Europeană. „Vom face mai multe lucrări pentru a asigura conectivitatea cursului de apă de la izvor, de la Novaci, și până la confluența cu râul Jiu. Proiectul propune mai multe lucrări care vor avea în vedere anumite scări de pești pe zone în care apar anumite ruperi de pantă ale cursului de apă, respectiv la podul de la Cărbunești şi la podul de la Pociovaliștea, și câteva lucrări care să creeze un cadru optim habitatelor de pe râul Gilort”, a declarat Nicolae Giorgi, şeful APM Gorj.
Proiectul are o durată de implementare de 5 ani, iar pe Gilort nu se vor mai putea înființa cu ușurință balastiere. „Se vor introduce restricții suplimentare, fiind vorba de sit, pentru anumite activități în albia râului Gilort. Exploatări de balast nu oriunde și nu oricum”, a precizat directorul APM Gorj.
Pe râul Gilort au fost găsite câteva specii rare de peşti: chișcarul, porcușorul de nisip sau dunărița. În situl Râul Gilort este protejat un habitat forestier de luncă, dar și mreana vânătă, vidra și buhaiul de baltă cu burta galbenă.