Aventură periculoasă cu troleul. „Vor veni maşini noi”

Târgujienii şi şoferii de la Transloc aşteaptă cu sufletul la gură noile mijloace de transport în comun promise pentru oraş. Troleele sunt vechi, cu 800 de mii de kilometri rulaţi, dar şi infrastructura lasă de dorit. Cablurile sunt înnădite, echipamentele sunt depăşite şi se produc avarii, iar stâlpii sunt şi ei degradaţi.

Cel puţin trei sferturi din maşinile aflate acum în parcul auto al societăţii Transloc ar trebui casate în viitorul apropiat. Fabricate în urmă cu mai bine de 20 de ani, maşinile încă mai transportă călători. „Sunt foarte vechi. Unele au chiar şi 800 de mii de kilometri la bord. Nici măcar mecanicii nu au curaj să le ridice pe platformă, undeva, să se bage sub ele. Riscă oricând să cadă peste ei. Sunt toate nişte fiare coapte. Ne oprim în trafic, ne blocăm, blocăm circulaţia prin giratorii. Aceste trolee pun în pericol şi viaţa noastră şi a călătorilor, pentru că acum călătoria cu troleul a devenit una periculoasă”, a fost semnalul de alarmă al lui Vasile Brânzan, lider de sindicat în cadrul Transloc.

Problemele le ştiu bine şi călătorii. De multe ori au rămas blocaţi în trolee. „Sunt condiţii groaznice, dar trebuie să circulăm cu troleul. Este frig, mizerie, scaune rupte. Când plouă, ne trebuie umbrele şi înăuntru”, a spus o femeie. „Ar trebui făcute modernizări pentru că sunt foarte vechi. Se strică des. De foarte multe ori mi s-a întâmplat să fiu într-un troleu şi să se blocheze. Iarna trecută, a şi luat foc în spate, dar a stins domnul şofer cu un extinctor. Sunt periculoase, dar n-avem ce face”, a spus un alt călător.

Autorităţile se laudă cu fonduri europene. Spun că vor atrage peste 20 de milioane de euro să cumpere noi trolee. În primăvară, va fi semnat contractul de finanţare şi vor urma licitaţiile. „Vor veni maşini noi. E adevărat că troleele sunt vechi. Nu mai găsim nici piese. Avem piese de la cele pe care le-am tras pe dreapta, pentru casat şi mai luăm de acolo să le reparăm pe cele pe care încă le avem în circulaţie. Când vor veni cele noi, voi păstra unul dintre aceste trolee şi îl voi expune în curtea instituţiei”, a spus directorul Transloc, Vasile Căilean.

În plus, va fi reabilitată întreaga infrastructură şi va fi extinsă reţeaua de transport în comun. Un punct nou va fi în apropierea mall-ului. Până în vară, lucrările ar trebui să fie gata.  „Este un parc destul de vechi. Sunt 35 de mijloace de transport. 3-4 au o vechime mai mică. Celelalte sunt de peste 20 de ani. Cele 15  troleibuze funcţionează de la darea în funcţiune a reţelei de transport public în Târgu Jiu, prin 1995. Putem acum să discutăm deja de fonduri europene. Primăria Târgu Jiu a fost printre puţinele primării care a accesat aceste fonduri. Discutăm de achiziţionarea a 15 trolee noi cu bani europeni. Banii sunt alocaţi, circa 23 de milioane de euro”, a explicat Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu.

Vizualizări: 1,100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: