Autorităţile în alertă după insolvenţa firmei Succes
Cererea firmei Succes Nic Com de intrare în insolvenţă are un impact social major pentru judeţul Gorj. Mii de oameni se tem că vor rămâne pe drumuri, iar autorităţile sunt în alertă. Reprezentanţii AJOFM Gorj vor purta discuţii cu conducerea societăţii pentru a vedea dacă salariaţii au posibilitatea de a intra în şomaj. Problema este cu atât mai complicată cu cât firmele lui Nicu Sarcină sunt înregistrate în Ilfov, iar Agenţia Judeţeană de Şomaj trebuie să ceară stagiile de cotizare de la Ilfov. Câţiva salariaţi au mers ieri la sediul ITM Gorj, pentru a depune reclamaţii.
Firma Succes Nic Com şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Ilfov, însă la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj nu a sosit nici o notificare pentru concedieri colective. Instituţia s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în presă, iar reprezentanţii săi au cerut lămuriri de la conducerea societăţii. „Nu am primit nici o notificare pentru concedieri colective. Şeful Agenţiei Locale va merge să discute cu doamna director Carmen Turtoi pentru a se pune de acord în ceea ce priveşte data desfiinţării contractelor de muncă, întrucât este nevoie de un preaviz de 15-20 de zile. Am văzut că firma Succes a intrat în insolvenţă, iar în aceste condiţii nu mai au obligaţia să anunţe concedieri colective. Lichidatorul judiciar este cel care va trebui să ia legătura cu noi. La o concediere colectivă trebuia făcută o notificare cu 30 de zile înainte, ce trebuia depusă în aceeaşi zi la AJOFM, la ITM şi la sindicat sau la reprezentantul salariaţilor”, a declarat Ana Maria Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj.
Situaţia este însă complicată întrucât firmele lui Nicu Sarcină nu sunt înregistrate în Gorj. „Oamenii îşi vor depune dosarul pentru şomaj la noi întrucât au domiciliul în Gorj, iar noi trebuie să solicităm stagiul de cotizare la Ilfov. Trebuie să discutăm concret cu ei să vedem care este situaţia de cotizare, care se încadrează la ajutorul de şomaj şi care nu”, a mai precizat Ana Maria Niculescu.
Ameninţă că îl dau în judecată pe patron
Zeci de angajaţi ai firmelor lui Nicolae Sarcină au protestat ieri la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Asta după ce miercuri dimineaţă au stat ore în şir în faţa porţilor Grimex pentru a-şi cere drepturile. Oamenii spun că s-au prezentat ieri la serviciu şi că nu au mai fost primiţi la lucru. „Avem salariile neplătite de două luni şi jumătate. Ne vrem banii şi apoi să ne treacă în şomaj. Îşi bat joc de noi. Ne-am dus la serviciu şi ne-au trimis acasă pe motiv că am ieşit în stradă cu o zi înainte”, a declarat unul dintre angajaţi. Oamenii sunt decişi să-l cheme în instanţă pe patron. „Suntem hotărâţi să-l dăm în judecată. Nu avem bani, ne vom împrumuta la rude, la prieteni şi ne vom plăti avocat. Nu avem altă soluţie”, a precizat Haralambie Bengescu. Conducerea ITM Gorj spune că a transmis ieri completări la memoriul trimis la Bucureşti. „Am discutat cu oamenii, ei nu au nemulţumiri faţă de ITM Gorj. Le-am explicat că firmele sunt înregistrate în Ilfov şi am transmis memoriul lor la ITM Bucureşti. Acum am trimis câteva completări pentru că dumnealor s-au prezentat la locurile de muncă şi nu au fost primiţi la serviciu”, a declarat George Romanescu, inspector şef ITM Gorj.
Cer asigurări că oamenii vor primi şomaj
Autorităţile judeţului sunt îngrijorate din cauză că mii de gorjeni, angajaţi la firmele lui Sarcină, riscă să rămână fără locuri de muncă. „Nu este un lucru bun când se închid firme pentru că asta înseamnă că rămân oameni pe drumuri şi nu are cum să ne bucure acest aspect. Acum, treaba noastră este să ne asigurăm că oamenii vor primi contribuţiile sociale şi că totul se va termina legal între ei şi firma respectivă. Apoi trebuie să găsim soluţii pentru a le găsim oamenilor alte locuri de muncă”, a declarat Alin Văcaru, prefectul judeţului Gorj.
La rândul lor, reprezentanţii municipalităţii speră ca lichidatorul judiciar să salveze firma. „Este o problemă această situaţie. A ajunge în situaţia de a cere insolvenţa înseamnă o perioadă destul de grea pentru societatea respectivă, înseamnă reduceri de personal, reduceri salariale şi multe alte probleme atât pentru angajaţi, cât şi pentru salariaţi. Vin din mediul privat şi ştiu cât de greu este să creezi locuri de muncă, să susţii locurile de muncă şi îmi dau seama de situaţia prin care trece în aceste momente societatea Succes. Şi domnul primar Florin Cârciumaru şi eu ne dorim ca societatea să aibă capacitatea să depăşească aceste momente, iar viitorul lichidator să aibă capacitatea să o repună pe picioare”, a declarat viceprimarul Aurel Popescu. Acesta a mai precizat că primăria nu poate influenţa soarta firmelor private. „Din punctul nostru de vedere nu avem nici o influenţă asupra societăţilor private. Pe noi ne interesează personalul în situaţia în care se va ajunge la disponibilizări, ne interesează protecţia socială pe care o putem asigura şi preluarea unor probleme a potenţialilor şomeri”, a menţionat Popescu.