Aurelian Cotîrlău: Agricultura m-a ajutat să ajung primar

Pasionat de apicultură, legumicultură, pomicultură şi agricultură, primarul din Scoarţa ar lăsa primăria pentru a se ocupa de aceste îndeletniciri care îi aduc şi bani. „La început am luat pământ în arendă, de pe la oamenii din sat şi ajunsesem să plătesc arendă aproape ca şi cum l-aş fi cumpărat. Cu banii pe care îi făceam din vânzarea mierii am început să cumpăr terenuri, utilaje agricole, iar când am ajuns la primărie eu pornisem cu toate afacerile astea. Fără muncă nu faci nimic în viaţă”, îşi începe primarul povestea.

Cea mai mare pasiune a primarului este apicultura şi tot ce ştie a învăţat de la tatăl lui. Înainte de a fi primar, Aurelian Cotîrlău mergea în pastoral cu cei peste 100 de stupi. „Meseria asta am prins-o de la tatăl meu care avea stupi. Mi-a plăcut şi am zis să continui eu ce a început el, pentru că este bătrân şi nu mai poate. Când nu eram primar plecam cu stupii în pastoral şi bineînţeles că producţia de miere era mult mai mare, dar şi acum este mulţumitoare. Mierea pe care o produc este 100% naturală, pentru că eu nu fac tratamente. La prima recoltă, este vorba de mierea de salcâm am strâns de la cei 60 de stupi cam 600 de kilograme şi acum mă aştept la o recoltă între 500 şi 700 de kilograme. Eu vând kilogramul de miere cu 10 lei la Asociaţia Crescătorilor de Albine sau la diferite societăţi comerciale. Faceţi un calcul să vedeţi ce venituri am numai din asta”, a povestit primarul.

Primăria, o afacere proastă

Primarul din Scoarţa face comparaţii între apicultură şi administraţie. „Eu de multe ori compar apicultura cu administraţia, şi dacă toţi din primărie ar muncii cum muncesc aceste albine am fi departe, dar nu e aşa. În plus de asta eu la primărie am un salariu de 14 milioane de lei vechi, iar venitul din creşterea albinelor vi l-am spus. La primăria e stres, muncă zilnică şi stau şi mă gândesc care afacere e mai profitabilă”.

Pe lângă apicultură, primarul din Scoarţa se ocupă şi cu legumicultura, iar la anul intenţionează să facă un sistem de irigaţii. „Mă ocup şi de legumicultură. Am de toate în grădină. Anul acesta am cea mai slabă cultură de până acum. A fost vremea urâtă, a plouat foarte mult, dar oricum am scos ceva. Vreau la anul să fac solare şi sistem de irigaţie, pentru că am râul Blahniţa aproape şi nu mă mai las la mâna vremii“. „Legumele le vând en-gross, am societăţi care vin şi mi le ia de acasă, pentru că sunt naturale 100% sau ecologice cum se zice acum”, a adăugat primarul.

Pentru că legumicultura nu mai merge foarte bine din cauza vremii, edilul s-a apucat de viticultură şi pomicultură. Acesta are plantaţii de viţă-de-vie, dar şi de pomi fructiferi. „Vând puieţi, 10 lei puietul de măr, păr, prun, cais, piersic, gutui, cireş, vişin. De toate. Acum am pus nişte tei ca să-i altoiesc să-i pun prin comună”. „Din ceea ce fac în afara programului de la primărie câştig mai mulţi bani şi fără stres“, a încheiat primarul.

„Să ştiţi că agricultura m-a ajutat să ajung primar. Oamenii m-au văzut cât muncesc şi că sunt gospodar şi de aia m-au votat“

Aurelian Cotîrlău, primar Scoarţa

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: