Aurel Popescu: Primăria poate funcţiona fără administrator public. Romanescu nu m-a convins
Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Aurel Popescu, nu vede cu ochi buni angajarea unui administrator public la primărie. Primarul Marcel Romanescu a iniţiat un proiect de hotărâre în acest sens, ce va fi supus aprobării în ședinţa ordinară a Consiliului Local de luna aceasta. Aurel Popescu spune că motivele invocate de primar nu l-au convins pentru a vota proiectul.
Reporter: În opinia dvs., este nevoie de un administrator public la Târgu Jiu?
Aurel Popescu: Pe mine mă interesează ca acest proiect de hotărâre să fie foarte bine argumentat. În situaţia în care se dovedește că este nevoie de un administrator public pentru a funcţiona primăria, atunci spun și eu: „Da, e în regulă, e foarte bine”, dar să se argumenteze foarte bine acest lucru. Eu știu că la sfârșitul celor 6 luni de interimat, primăria nu avea datorii neachitate, facturile erau la zi, știu că gradul de îndatorare al primăriei era undeva sub 5%, iar în cont erau aproximativ 15 milioane lei. Erau toate condiţiile pentru ca primăria să funcţioneze foarte bine, fără un administrator public. Dacă 17 ani a fost posibil ca primăria să funcţioneze fără administrator public și să funcţioneze foarte bine, sper ca și de acum încolo să fie posibil acest lucru.
Rep.: Aţi văzut proiectul și motivările primarului pentru angajarea unui administrator public?
A.P.: Marţi și joi avem comisii. Au fost și săptămâna trecută și a fost și acest proiect de hotărâre în mapă. Sunt câteva motivări care nu m-au convins. Cel puţin din discuţiile care au fost purtate până acum, cum că ar fi nevoie de un administrator public pentru a conduce unităţile din subordinea Consiliului Local sau că ar fi nevoie de un administrator public pentru a conduce compartimentul care se ocupă de atragerea de fonduri europene. Sunt două lucruri care de departe nu sunt foarte clare pentru un astfel de post. Societăţile din subordinea Consiliului Local funcţionează foarte bine, în baza unui Consiliu de Administraţie, a unei Adunări Generale a Asociaţilor. Există o organigramă, societăţile sunt ordonatoare terţiale de credite, nu sunt pe pierdere, deci nu există niciun motiv pentru a mai aduce pe cineva care să verifice niște societăţi care merg. În ceea ce privește fondurile europene, iar mi se pare destul de subţire acest argument.
Rep.: Unii consilieri PSD au anunţat că se vor abţine la vot. Dacă PSD, ALDE și PSRo se vor abţine la vot, proiectul nu va trece.
A.P.: Da, este posibil.
Rep.: Primarul Marcel Romanescu a spus că va purta negocieri cu partidele din Consiliul Local, pentru a se asigura că va trece acest proiect. Aţi avut vreo discuţie în acest sens?
A.P.: Nu, nu am purtat astfel de discuţii. Și partea de administraţie nu are ce să caute în negocierile politice. Cel puţin aici, pe domeniul despre care vorbim. Este foarte important pentru noi să nu implicăm politicul în administraţie.