Au solarii de mii de euro şi produc cele mai gustoase legume. „Nu găsim oameni care să muncească”
Bogdan Nica din Tămăşeşti, Laurenţiu Mălăescu din Băleşti şi Alin Toma din Muşeteşti sunt doar trei tineri din judeţul Gorj care au pornit fiecare o afacere cu solarii şi se laudă că produc anual cele mai sănătoase legume. Toţi trei îşi vând marfa în pieţele din Târgu Jiu şi susţin că nu statul le pune piedici, ci oamenii care nu vor să muncească.
Produc anual tone de roşii, de ardei iute, castraveţi, fasole verde şi vinete, dovlecei şi varză dintre cele mai sănătoase. Vorbim despre trei legumicultori din judeţul Gorj. Alin Toma, de exemplu, are câteva solarii la Muşeteşti şi tot ce produce vinde în pieţele din Târgu Jiu. Muncă este destulă, spune tânărul, care mărturiseşte că a ajuns să-şi implice toată familia în afacere pentru că nu găseşte forţă de muncă. „Ar trebui să fim mai promovaţi, suntem tineri, vrem să facem ceva, dar atât. E muncă multă. Ne ocupăm doar cei din familie, e foarte greu să găsim oameni. Nu statul ne pune piedici, cel mai greu este cu forţa de muncă, nu găsim pur şi simplu deloc. Cel puţin în zona de munte, foarte greu să găseşti un om pe care să-l iei la muncă”, a spus Alin Toma, producător din Muşeteşti.
Dat fiind că produc de ani de zile, cei trei tineri au ajuns să fie cunoscuţi de clienţi, aşa că reuşesc să-şi dea marfa într-un timp relativ scurt. Tinerii se mândresc cu legume din cele mai sănătoase şi ne spun şi cum ar trebui să diferenţiem o roşie produsă în solariile din România de una de import. „Noi nu putem să producem roşii perfecte, perfecte sunt numai cele de import. Din păcate omul le caută tot pe cele perfecte. Ale noastre au şi un miros şi un gust deosebit, prin asta ne şi distingem de ceilalţi. E adevărat că sunt mai scumpe decât cele de import, dar nu ştiu ce mănâncă. Noi le fertilizăm numai cu găinaţ de pasăre”, a spus Bogdan Nica de la Băleşti, sat Tămăşeşti.
Laurenţiu Mălăescu este tânărul din Băleşti care produce roşii gigant în solariile sale. Bărbatul mărturiseşte că foloseşte doar gunoiul de grajd macerat. „Este greu că nu prea avem cu cine să lucrăm şi necesită multă muncă, pe timp de vară intrăm dimineaţa la 6 în solarii şi ieşim la 11, după care intrăm din nou de la 5 la 23 seara. Avem de copilit, pregătit, cules, întreţinut, dat cu dăunători”, a declarat Laurenţiu Mălăescu, din Băleşti.