Au primit banii pe case, dar nu s-au mutat. CE Oltenia trece la demolări
Câteva zeci de case afectate de alunecările de teren din satul Seciuri vor fi demolate de compania energetică. Localnicii au fost despăgubiți de Complexul Energetic Oltenia și mulți dintre ei urmează să fie evacuați în primăvară. Este vorba despre cei care au solicitat bani în schimbul locuințelor aproape distruse de alunecările de teren. În schimb, localnicii care au vrut să le fie ridicate case vor mai avea de așteptat. CEO a cumpărat teren în localitatea Drăgoieni, dar construcțiile încă nu sunt gata.
Până acum, Complexul Energetic Oltenia a despăgubit 38 de localnici. Sunt tot atâtea case care au fost afectate de alunecările de teren ce au avut loc în urmă cu aproape 13 ani. Mulți dintre localnicii care au obținut despăgubirile în instanță au cerut companiei să le ridice case. Câțiva au renunțat la locuințe și le-au vândut companiei energetice. Aceștia au fost despăgubiți și urmează să fie evacuați chiar dacă nu sunt mulțumiți de sumele primite.
„Casa noastră a fost evaluată la 4 miliarde, dar noi am primit nici 40% din această sumă. Acum ne-au trimis adresă că vin să ne evacueze. Eu am copii mici și nu știu unde mă duc. Nu am știut ce semnez și am ajuns aici. Eu am crezut că îmi vor da banii pe care i-am cerut și cât au evaluat casa, adică 4 miliarde, dar nici 2 miliarde de lei (n.r. lei vechi) nu ne-au dat și noi am fost trei familii în această casa. Casa a fost aproape distrusă, 80% a fost distrusă. Noi, din 2006, am mai renovat-o, am mai lucrat la ea. Să ne dea toți banii și plecăm”, spune o femeie din Seciuri.
Alții așteaptă ca oficialii companiei să-i anunțe că trebuie să se mute în casă nouă. Așa le-a fost înțelegerea în cele mai multe cazuri. „Eu nu am cerut bani. Am vrut să ne reconstruiască o casă de la zero și teren, adică 1.000 de metri pătrați. Au spus că o vor construi în Drăgoieni 2. Încă nu este gata. Așteptăm și apoi vom pleca. Dar vrem să respecte contractul. Adică să-mi dea casa cât am cerut și teren. Abia atunci voi pleca. Noi stăm într-o casă care încă este afectată, este înclinată în spate mult. Am reușit să obținem aceste despăgubiri în instanță după ce ne-am unit într-o asociație. Noi nu am reușit să primim nici penalități cum au primit niște vecini. Au luat penalități chiar și 10-12 miliarde de lei vechi”, a spus un alt localnic.
Primar: Va fi o gaură uriașă!
Compania a anunțat și autoritățile locale că va urma evacuarea localnicilor care au vândut casele și au încasat și banii. “Ne-au anunţat şi pe noi că, în momentul când vor fi evacuaţi, vor veni la primărie şi vor impune noile proprietăţi. Automat, devin proprietari noi şi au obligaţia să anunţe în 30 de zile. Ce vor face cu imobilele, rămâne de văzut. Vom vedea dacă le vor demola. În perioada de iarnă, nu îi pot evacua pe oameni. Este o lege de protecţie socială care îi protejează pe oameni şi nu pot fi evacuaţi în această perioadă. Sunt puţini aceşti oameni, dar Complexul Energetic Oltenia va avea o problemă. Mai sunt pe rol vreo 90 şi ceva de acţiuni. S-a creat precedentul. Ceilalţi, din asociaţie, au câştigat. Cu siguranţă, vor câştiga aceştia. Va fi o gaură uriaşă în bugetul Complexului Energetic Oltenia”, este de părere edilul localității, Liviu Cotojman.
Director: Le-am făcut plata!
Cei de la CEO susțin că despăgubirile s-au făcut așa cum au solicitat oamenii. În primăvară, vor obține ordinele de evacuare și vor demola locuințele. „Eram obligaţi să facem reconstrucţii la casele afectate de alunecări. Am avut discuţii cu fiecare din sinistraţi în parte. Am oferit ca variantă fie reconstrucţia în nişte loturi de case pe care noi le avem la dispoziţie, fie să le cumpărăm respectivele imobile. Unii dintre ei au acceptat preţul pe care noi l-am ofertat. Le-am făcut plata. Am încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu dumnealor. La ora actuală, dânşii stau în continuare în gospodăriile respective. Nu este normal ca noi să plătim taxe şi impozite la casele şi terenurile respective. Intenţionăm să demolăm acele case ca să nu plătim impozite la clădiri. Nu ne putem permite o cheltuială care nu-şi are rostul”, a spus Ion Petroniu, directorul de Strategie Dezvoltare din cadrul companiei energetice.