Au murit de boala căpătată de la pacienţii lor
Locul de muncă le pune viaţa în pericol cadrelor medicale şi personalului sanitar de la Spitalul de Pneumoftiziologie „ Tudor Vladimirescu” de la Dobriţa. Cu toate că angajaţii beneficiază de un spor de risc cuprins între 50 şi 100%, acest lucru nu îi fereşte de bolile de care suferă bolnavii pe care-i tratează. În ultima vreme, paturile spitalului sunt ocupate de cadrele medicale care au avut grijă de pacienţi. Unii dintre aceştia chiar au murit din cauza bolilor pulmonare. În acest moment, un asistent îşi aşteaptă sfârşitul…
În prezent la Sanatoriul de la Dobriţa sunt internaţi aproximativ 170 de gorjeni cu probleme grave de sănătate. Unii dintre ei îşi revin şi se întorc acasă în sânul familiilor dar sunt şi situaţii în care pacienţii dar şi cadrele medicale îşi găsesc sfârşitul în saloanele sanatoriului.
Doi au murit, unul îşi aşteaptă sfârşitul…
Toţi angajaţii îşi riscă viaţa pentru a trata bolnavii, însă aproximativ 15 dintre ei au avut nenorocul să simtă pe pielea lor cum este să suferi de o boală care nu iartă. Din dorinţa de a salva vieţi, unele cadre medicale s-au transformat în pacienţii propriilor colegi cu care au tratat mii de bolnavi de TBC. Dacă unii au avut şansa de a-şi reveni, nu acelaşi lucru se poate spune de trei dintre aceştia cu care viaţa nu a fost prea generoasă. Doi asistenţi care au lucrat la patul bolnavilor de la Dobriţa au decedat după luni de chinuri fiind răpuşi de o tuberculoză chimio-rezistentă, care nu a cedat la nici un fel de tratament. Cei doi şi-au dat ultima suflare sub ochii colegilor care nu au mai avut ce să facă pentru a le salva viaţa. Un alt asistent îşi aşteptă acum sfârşitul într-un salon izolat de restul bolnavilor. „ Aproximativ 15 colegi de-ai noştri s-au îmbolnăvit de la pacienţi aici în sanatoriul de la Dobriţa dar din fericire organismul lor a răspuns foarte bine la tratament, şi-au revenit şi s-au reîntors la muncă. Alţi trei au avut ghinion şi au contactat de la bolnavi o formă rară de tuberculoză, o tuberculoză chimio-rezistentă care nu a cedat la niciun fel de tratament. Am încercat orice şi degeaba. Doi dintre ai au murit aici în spital, iar unul se zbate acum între viaţă şi moarte, însă nu are nicio şansă să supravieţuiască. I se administrează mai multe tipuri de medicamente, la două dintre ele răspunde organismul, însă la restul nu. Este trist dar asta este realitatea şi riscul la care ne expunem”, a povestit Maria Bracaci, medic la Sanatoriul de la Dobriţa.
Tiberiu Tătaru, directorul spitalului, a atras atenţia că ei au ştiut de la început unde vor lucra şi riscul la care se expun şi cu toate astea au acceptata să lucreze la sanatoriu. „Toţi care lucrăm aici am ştiut de la început în ce mediu vom lucra şi la ce riscuri suntem supuşi şi am acceptat situaţia ca atare. Angajaţii primesc sporuri de risc destul de mari aproape de sută la sută, însă unii s-au îmbolnăvit. Aşa este situaţia. Noi nu putem schimba nimic”.
Majoritatea celor care lucrează la Dobriţa acceptă situaţia pentru că au nevoie de bani şi de un loc de muncă. Mai mult decât atât s-au obişnuit pentru că o viaţă au lucrat aici şi le este destul de greu să o ia de la capăt în altă parte. Ei speră să nu se îmbolnăvească şi să nu fie nevoiţi să se transforme din medicii în pacienţi.