Au lucrat trei zile, dar a ieşit ceva frumos
57 de elevi gorjeni care se pregătesc să devină constructori şi electricieni au fost prezenţi în Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei între 5 şi 11 august. Proiectul final a fost realizarea unui obiect de mobilier urban de interior, care a fost amplasat în interiorul Coresi Shopping Resort din Braşov.
Pe parcursul săptămânii petrecute în tabără, elevii din şcoli profesionale şi licee tehnologice din judeţul Gorj au participat la cursuri de dezvoltare personală şi profesională, pentru a se pregăti pentru viitorul lor parcurs profesional în domeniile alese. Atelierele de dezvoltare profesională au avut loc în Parcul de Frânghii de la Băile Tuşnad, coordonat de trainerii de la Fundaţia Noi Orizonturi. Astfel, elevii s-au bucurat de experienţe noi în natură şi au învăţat prin activităţi interactive despre lucru în echipă şi comunicare. De asemenea, au beneficiat de ateliere dedicate dezvoltării spiritului antreprenorial şi creşterii angajabilităţii.
În plus, în cadrul atelierelor practice din Tabăra Meseriaşilor, mentorii i-au pregătit pe elevii participanţi să devină viitori meseriaşi şi i-au coordonat în realizarea proiectului de absolvire al seriei – un ansamblu modular compus din piese de mobilier urban, denumit StudyMobil şi amplasat în interiorul Coresi Shopping Resort. Elevii au lucrat timp de trei zile la construirea acestuia.
Proiectul de absolvire al elevilor a fost inaugurat la Coresi Shopping Resort, unde vizitatorii i-au întâlnit pe elevii meseriaşi şi au urmărit un spectacol de improvizaţie dedicat meseriaşilor, oferit de Improvisneyland, cea mai longevivă trupă de improvizaţie din România, formată exclusiv din actori profesionişti.
De asemenea, la finalul celei de-a doua săptămâni de Tabără au fost selectaţi cei mai pricepuţi 10 viitori meseriaşi, care vor primi lunar o bursă de studiu în valoare de 500 de lei, pe parcursul anului şcolar 2018-2019.
La rândul lor, cei 10 profesori prezenţi în Tabără Meseriaşilor, în seria dedicată electricienilor şi constructorilor, au participat la cursuri de scriere de proiect şi management de proiect, în care au învăţat cum să îşi îmbunătăţească proiectele propuse pentru dezvoltarea învăţământului profesional, respectiv la cursuri care vizează dezvoltarea profesională. În luna septembrie, cele mai bune proiecte vor primi finanţare pentru implementare în valoare totală de 40.000 de euro.
Anul acesta, în Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei sunt pregătiţi aproape 240 de elevi din 23 de şcoli profesionale şi licee tehnologice din judeţul Gorj. Domeniile vizate sunt: mecanică, electric, electronică şi automatizări, electromecanică, turism şi alimentaţie, construcţii, instalaţii şi lucrări publice. Următoarele serii sunt: seria electricienilor, 19-25 august, unde elevii vor lucra alături de iniţiatorii proiectului EFdeN, Claudiu Butacu şi Mihai Toader-Pasti; seria bucătarilor şi ospătarilor, 26 august – 1 septembrie, unde elevii vor lucra alături de Chef Cezar Munteanu şi trainerii de la Cool Academy Braşov.