Au fugit de oraș pentru a face ceva frumos la sat
Au dat viaţa la oraş pentru una liniştită de la sat. Este cazul mai multor români care au preferat să plece departe de aglomeraţia urbană pentru a cumpăra case la ţară. Astfel, locuinţele din mediul rural au ajuns să se vândă mai ceva ca pâinea caldă, deşi preţurile nu sunt mici deloc.
Traiul scump de la oraş, dar şi dorinţa de a lua-o de la capăt, i-a făcut pe mai mulţi cetăţeni din Gorj să se rupă de viaţa petrecută în urban, începând o nouă viaţă la ţară. Este şi cazul Lidiei, o tânără care a plecat de la oraş pentru a face ceva frumos la sat. Împreună cu soţul ei a cumpărat un teren şi cu o casă bătrânească, pe care au dat peste 20.000 de euro, însă acum valoarea locuinţei s-a dublat.
”În primul rând, ne-am dorit o viaţă mai liberă pentru copiii noştri. Aer curat, o curte. Venim de la un apartament cu trei camere, având deja şi doi copii, spaţiul devenea limitat, aşa că am ales acest sat. Era o căsuţă destul de mică, am anexat-o, iar acum încă este in faza de construcții. Am parterul făcut, urmând să ne apucă şi de mansardă”, a spus Lidia Buliga, localnică.
Acum se ocupă cu cultivarea legumelor, în special al căpşunilor. Lidia a reuşit astfel să pună bazele şi unei mici afaceri.
”De asemenea, am început cultivarea de flori. Punem flori la ghivece. Mai avem şi o cultură de căpşune, de zmeură pe viitor şi pomi fructiferi”, a mai spus Lidia.
Faptul că pot cultiva şi creşte singuri animale, acest lucru a fost un alt motiv a unei alte familii care a ales să plece de la oraş. Astfel, oamenii au redus şi cheltuielile cu alimentele.
”Am pus ceapă, am pus usturoi, mazăre. Am pus şi cartofi. Suntem liniştiţi şi mai liberi. Păcat că n-am făcut gestul acesta mai demult. Aici găseşti tot timpul să faci câte ceva şi odihna este binemeritată spre finalul săptămânii şi te poţi bucura de tot ce iţi oferă ziua”, a mai spus o altă familie.
Casele au ajuns să se vândă mai ceva ca pâine caldă în localitatea gorjeană Cătunele, chiar dacă preţurile nu sunt mici. De exemplu, o locuinţă complet utilată depăşeşte preţul de 60.000 de euro.
”S-au scumpit în ultimii ani foarte mult. Un loc de casă ajunge în zona Lupoaia chiar la 20.000 de euro, vorbim despre o suprafaţă de circa un hectar. O casă finalizată poate ajunge la vânzare, cred că s-au şi vândut, undeva la peste 60.000 de euro”, a spus Florinel Țuilă, primarul din Cătunele.
Nu este singura localitate din judeţul Gorj unde oamenii fug de la oraşe, deşi preţul locuineţor de la sat nu este unul mic.