Pe ce perete din casă se pun icoanele
Majoritatea oamenilor credincioşi au cel puţin o icoană în casă dar, de cele mai multe ori, este greşit amplasată. Atunci când cumpăraţi sau primiţi o icoană în dar este bine să o duceţi la preot mai întâi şi acesta să vă sfătuiască pe ce perete al casei s-ar potrivi.
Pentru ca icoanele să devină un talisman pentru casă, iar imaginile sfinților să ajute în orice moment dificil, trebuie să știi le aranjezi corect.
Pentru credincioșii ortodocși, propria casă, ca și biserica, este un loc important care are nevoie de protecția lui Dumnezeu. Icoanele, ca unul dintre cele mai importante obiecte ale religiei, ar trebui să ocupe cel mai important loc în casă.
Ca regulă de bază, amplasarea chipurilor sfinte în casă se face pe peretele de la răsărit. Iar pe acesta este bine să nu ne mai așeze nimic altceva, pentru ca atunci când ne rugăm în fața icoanei, să nu ne simțim atrași de alte obiecte din zonă. Totodată, nu este bine să punem lucruri care nu au legătură cu icoana lângă ea.
Atunci când vine vorba de amenajarea unui loc de rugăciune sau alegerea unor icoane care să ne ocrotească locuința și familia, cei mai mulți creștini folosesc icoanele pe care le au deja sau achiziționează unele icoane ale sfinților de care se simt mai aproape. Însă trebuie să știm că există anumite icoane pe care Biserica ne recomandă să le ținem în locuință.
Conform feţelor bisericeşti nu ar trebui să lipsească din casa noastră o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos și o icoană cu Maica Domnului și Pruncul în brațe. Știm cu toții că mod special în religia ortodoxă, cultul creștin are în centru pe Sfânta Treime formată din Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
Din acest motiv, la fiecare rugăciunea a noastră trebuie să aducem laudă și mulțumire Sfintei Treimi. Totodată, în afară de cele două, creștinii mai pot avea în casă o icoană a sfântului al cărui nume îl poartă sau o icoană cu sfântul protector al familiei.