Asistenţii sociali au protestat pentru că au rămas fără sporuri

Aproape 150 de persoane angajate la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, afiliaţi la Sindicatul Sanitas, au protestat ieri în curtea instituţiei. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că le-au fost tăiate sporurile din cauza lipsei banilor. Constantin Preoteasa este de acord cu angajaţii şi le înţelege perfect doleanţele.

La nivelul judeţului Gorj sunt peste 1.200 de asistenţi sociali nemulţumiţi că le-au fost tăiate sporurile din cauza lipsei banilor. Aproximativ 150 dintre aceştia, afiliaţi la Sindicatul Sanitas, au protestat ieri în curtea DGASPC Gorj. „Nu mai putem suporta această situaţie. Vin şi la noi sărbătorile şi nu avem un ban în buzunar, ce le punem copiilor pe masă- Nimeni nu ştie în ce condiţii muncim noi şi câte suportăm. Nu avem bani. Noi trăim în prezent, nu în trecut, am ajuns să câştigăm ca acum patru ani. Nu e posibil aşa ceva. Ne-au tăiat toate sporurile, salariul îl luăm la jumătate. Ce să facem cu şase milioane pe lună- Avem rate la bănci, credite de achitat, copii de crescut, facturi de plătit, cum facem, o să murim de foame. Este vai de capul nostru”.

Valentin Popa, preşedintele Sindicatului Sanitas, a considerat acţiunea de ieri ca o întâlnire sindicală nicidecum ca un protest. „Disperarea i-a determinat să protesteze în săptămâna patimilor. Până la urmă nu contează de când nu şi-au primit salariile, contează că le ia la jumătate, sporuri nu mai au. Au făcut datorii, credite, nu au cu ce să-şi întreţină familiile”.

Constantin Preoteasa, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a venit să vorbească cu angajaţii şi este de acord cu nemulţumirile lor. Deşi bugetul direcţiei, dat de Consiliul Judeţean, este aproape la jumătate, Preoteasa ia apărarea Consiliului Judeţean când e vorba de împărţirea banilor. „Sunt de acord cu angajaţii şi îi cred. Şi noi, conducerea, suntem în aceeaşi situaţie. Şi nouă ni s-au tăiat sporurile şi îi înţelegem. Nu avem ce face, nu avem niciun ban în momentul de faţă. Noi am cerut la Consiliul Judeţean aproximativ 240 de miliarde însă am primit la jumătate, în condiţiile în care noi suntem cea mai mare unitate subordonată consiliului. Nu e vorba că nu s-au împărţit banii bine ci că nu au de unde să ne dea”. Asistenţii sociali se gândesc acum să-şi câştige drepturile salariale în instanţă.

Păcăleală?

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Angheloiu, spune că banii viraţi acum către angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială provin, de fapt, din fondurile cu care ar urma să se achite salariile în trimestrul doi. Angheloiu declară că, în lipsa unei rectificări bugetare, la fel se va proceda cu plata salariilor până în toamnă, când, probabil, se vor epuiza banii din trimestrul patru. „Avem parte de o subfinanţare fără precedent. Sumele alocate judeţului Gorj sunt jumătate din solicitările iniţiale şi sunt insuficiente pentru plata salariilor. Acest lucru se vede în situaţia de acum pentru că noi plătim salariile restante cu banii din trimestrul doi. Doar o rectificare bugetară ne poate uşura situaţia pentru că, în caz contrar lucrurile vor sta la fel în continuare până la sfârşitul anului”, spune Angheloiu.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: