Arthur, Marius şi Mateuţ, candidaţii cu angajament la Securitate
Trei dintre candidaţii gorjeni la alegerile parlamentare au semnat angajamente cu fosta Securitate, dar nu au fost declaraţi lucrători ai Securităţii deoarece nu au trimis note informative. Este vorba despre Dian Popescu - ALDE, Ion Săvoiu – PMP şi Andrei Maioreanu - PSD. Alţi candidaţi apar că nu au colaborat, iar despre alţii nu se ştie pentru că, în mod surprinzător, nu au fost verificaţi.
Actualul senator Dian Popescu, candidat la Camera Deputaţilor, a semnat un angajament cu fosta securitate în septembrie 1989, când era student la Facultatea de Petrol şi Gaze de la Ploieşti, pentru a da informaţii despre studenţii străini. Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Statului (CNSAS) i-a oferit acestuia certificat potrivit căruia nu este colaborator al fostei securităţi, deoarece nu a transmis informaţii. „Domnia sa a fost recrutat în scopul asigurării informative a studenţilor străini aflaţi la studii (...) Direcţia de specialitate nu a identificat informaţii transmise Securităţii de domnul Popescu Dumitru Dian”, precizează CNSAS. Angajamentul a fost semnat sub numele de „Marius“. „Nu am fost colaborator“, a declarat Dian Popescu.
În aceeaşi situaţie este Andrei Maioreanu, consilier judeţean şi candidat la Senat. Maioreanu a fost recrutat în noiembrie 1987 „pentru supravegherea informativă a unor persoane avertizate pentru comentarii negative sau cunoscute cu rude în RFG şi Austria“. El a avut numele conspirativ „Arthur“. Au fost identificate 6 materiale informative despre persoane din Târgu Jiu, dar nici el nu îndeplineşte condiţiile legii pentru a fi declarat colaborator.
Cel de-al treilea candidat este Ion Săvoiu de la PMP Gorj. Acesta a semnat un angajament în 1989 şi a luat numele de „Mateuţ“. Săvoiu a fost recrutate pe vremea când era la liceu la Bârşeşti pentru că era „în anturajul mai multor elemente cunoscute cu intenţii de evaziune şi este în relaţii bune cu majoritatea elevilor“. Direcţia de specialitate din CNSAS nu a găsit note informative trimise de acesta.
Surprinzător este că CNSAS nu a verificat până acum persoane precum Ion Călinoiu, candidat independent, sau senatorul Tudor Barbu, care îşi doreşte un al doilea mandat de senator.