Arjoca spune câţi bani pot cheltui candidaţii la primărie
Campania electorală pentru alegerile locale se anunţă încă de pe acum a fi una liniştită. Asta pentru că s-au interzis spectacolele, focurile de artificii, precum şi vehiculele care difuzau materiale audio, în mers sau staţionar. Nici pixurile, brichetele sau găleţile nu se vor mai regăsi în arsenalul candidaţilor la primării. Cu toate acestea, candidaţii vor primi bani de la stat pentru a-şi face campanie, indiferent dacă reprezintă vreun partid ori candidează ca independenţi.
Rep.: Candidaţii la alegerile locale primesc bani pentru campania electorală. În ce condiţii?
Sorin Arjoca: Sumele sunt plafonate şi sunt aceleaşi pentru fiecare tip de candidat, potrivit funcţiei pentru care candidează: consilier local, primar de comună, primar de municipiu, consilier judeţean. Toate acţiunile financiare se derulează obligatoriu prin mandatar financiar. Partidele politice sau candidatul independent trebuie să-şi angajeze un mandatar financiar care trebuie să fie expert contabil sau contabil autorizat. Toate cheltuielile trebuie menţionate într-un raport de venituri şi cheltuieli ale campaniei, iar plăţile vor fi făcute până în data de 6 iulie 2016, la o lună de la alegeri.
Rep.: Câţi bani primeşte un candidat?
S.A.: Un candidat la funcţia de primar al comunei poate cheltui până la 5 salarii de bază minime brute pe ţară, inclusiv candidaţii independenţi; 7 salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de primar al oraşului; 10 salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de primar al municipiului; 50 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ; 100 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de primar de sector al municipiului Bucureşti şi 150 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de primar al municipiului Bucureşti. Candidaţii care nu au fost validaţi de electorat, dar au obţinut peste 3% din voturi, vor primi aceşti bani.
Rep.: Pot face orice cu aceşti bani?
S.O: Nu şi se anunţă o campanie aparent liniştită pentru că, faţă de campaniile anterioare, sunt limitate acţiunile şi materiale de propagandă. Nu sunt permise: vehiculele inscripţionate cu sloganuri de campanie; vehicule care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar; spectacole, serbări, focuri de artificii, bannere, panouri publicitare, steaguri publicitare, publicitate luminoasă sau publicitate pe vehicule.