Arici salvat dintr-un incendiu de vegetație
Nu de puține ori, incendiile de vegetație scăpate de sub control au declanșat tragedii. În județul vecin, în Vâlcea, pompierii au găsit două persoane arse de vii și altele intoxicate. Doar în ultimele luni. În Gorj, salvatorii au descoperit animale de câmp carbonizate în arderile necontrolate. Incendii de vegetație au fost cu sutele doar în acest an, iar fenomenul pare scăpat de sub control.
În Mehedinți, la sfârșitul acestei săptămâni, pompierii au salvat un arici care risca să ardă de viu într-un incendiu de vegetație. Pompierii din Mehedinți au relatat întâmplarea pe Facebook și au transmis că incendiile distrug vieți.
"Pompierii mehedințeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată, pe raza localității Bobaița din comuna Malovăț. Misiunea obișnuită de stingere s-a transformat într-o misiune de salvare, mai exact într-o experiență de suflet pentru colegul nostru, plutonier adjutant Ovidiu Șipanu, comandantul intervenției.
În lupta cu flăcările, acesta a observat că, în imediata apropiere, un biet arici era dezorientat din cauza fumului și nu mai avea puterea să se salveze. Colegul nostru și-a dat jos prezanta pentru a-i crea un mediu prietenos ariciului pe care l-a eliberat într-un loc protejat pentru a fi în siguranță.
Ovidiu și-a arătat și de această dată compasiunea, pe care o descrie ca un sentiment care înnobilează sufletul, afirmând că este o binecuvântare să poți salva vieți, indiferent de forma pe care o îmbracă: oameni sau necuvântătoare.
Întâlnirea a descrețit pentru moment frunțile pompierilor, care de la începutul anului depun eforturi considerabile pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată. În calea focului, animale precum aricii și broaștele țestoase, des întâlnite de pompieri pe timpul intervențiilor, nu au forța să se salveze și cad pradă flăcărilor.
În cursul zilei de ieri, pompierii au intervenit la timp pentru a salva o viață, însă multe altele sunt în pericol dacă cetățenii nu încetează să incendieze terenurile. Aceștia trebuie să conștientizeze că acțiunea iresponsabilă afectează ecosistemul și distruge vieți", a fost mesajul celor de la ISU.