Arhitectura tradițională, inspirație pentru antreprenorii care investesc în turism

Arhitectura tradițională, atât de iubită de Constantin Brâncuși, le stă inspirație și celor care pornesc investiții în turism. Acasă la marele sculptor, în Hobița, se construiește o pensiune în stil tradițional. În aceeași curte, va fi readusă la viață o mică locuință, veche, aproape de-o seamă cu Brâncuși.

Cu bani europeni ori cu fonduri proprii, sunt mulți cei care au decis să investească în turism, în ideea că, mai ales în mediul rural, aceasta poate fi salvarea întregii comunități. În comuna care l-a dat lumii pe marele Brâncuși, încep să prindă contur tot mai multe pensiuni mai ales de când localitatea a devenit stațiune turistică de interes local. 

Efectul acestui statut începe să se vadă, spre bucuria autorităților, dar și a întregii comunități. Începe să se simtă. In 2020, cand comuna a primit acest statut, era în plină pandemie si nu ne-am putut bucura deloc. Acum ne bucurăm pentru că avem pensiuni în construcție. Ne aflam chiar langa una dintre ele. Este păstrată, după cum vedeți, arhitectura tradițională specifică locului. De asemenea, foarte important e că a crescut numărul turiștilor care ajung aici, a crescut numărul innoptarilor, numarul sosirilor turiștilor. Durata medie de ședere e de 2,2 zile, spune Isabela Coară, de la Asociația Discover Peștișani. 

În aceeași curte în care e ridicată de la zero o pensiune ce va fi gata în curând, realizată cu fonduri europene pentru dezvoltarea zonei rurale, va prinde viață o adevărată bijuterie arhitecturală. “Este în stilul acasă la Brâncuși și ma bucur că proprietarii au decis să păstreze și o construcție foarte veche pe care o vor renova. Iata că nu renunțăm la tradiții, obiceiuri”, a mai punctat Isabela Coară.

Autoritățile fac deja planurile pentru a atrage cât mai mulți turiști. Festivalurile din Peștișani sunt deja cunoscute întregii țări. Cel mai atractiv este RomânIA Autentică. În acest an, vor fi prezenți la eveniment peste o sută de meșteri și artizani populari din toată țara.  “Dacă il avem pe Constantin Brâncuși, aici in spate, înseamnă că trebuie sa ne axăm foarte mult pe Constantin Brâncuși, pe tabere de creație, pe centre pentru tineret și lucrăm și la partea de suveniruri”, a spus primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui.

Galerie foto


Vizualizări: 236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: