Aparegio. Sau cum s-a "întunecat" transparența cheltuirii banului public

Că instituțiile publice au început să tragă obloanele când vine vorba de transparență decizională nu mai e o surpriză nici pentru presă, nici pentru oamenii simpli care varsă taxe și impozite în buzunarul statului. Ne surprinde, totuși, că se baricadează și mai tare mai ales când știu că au greșit. În loc să iasă cu explicații publice, nu răspund la telefon sau dacă răspund cer întrebări în scris și răspund de formă. 

Un exemplu: Aparegio. De câteva zile sau cine știe de când, pentru că nu ne-a lămurit nimeni, apele uzate din orașul Rovinari se duc direct în Jiu. Stația de epurare din oraș nu mai funcționează și toată mizeria ajunge în râu. S-a declanșat scandalul când a sunat la 112 fostul comisar al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu. Campanie electorală sau nu, el știe, dar problema e reală. Jiul a fost poluat! Cât de gravă e situația urmează să afle Poliția, comisarii de mediu și Sistemul de Gospodarire a Apelor în câteva zile. 

Pandurul a încercat să afle explicația pentru acest incident. Așa că a sunat și la Aparegio, compania care se ocupă de stația de epurare din Rovinari. Directorul Aparegio, Traian Pătrășcoiu, n-a răspuns la telefon, iar purtătorul de cuvânt al operatorului de apă a cerut întrebările în scris, apoi compania a trimis redacției răspunsuri mai mult de complezență, dintr-o propoziție, fără lămuriri. 

Am fost curioși să aflăm dacă este sau nu funcțională stația de epurare din Rovinari. Răspunsul? "Este funcțională parțial". Cel puțin asta ni s-a transmis în adresa semnată de directorul Pătrășcoiu și purtătorul de cuvânt, Nicoleta Bărbat. Din alte surse, știm sigur că s-a produs o defecțiune, dar oficialii de la Aparegio n-au considerat necesar că opinia publică, gorjenii trebuie să știe cum s-a defectat o stație de epurare modernă, în care s-au investit milioane de euro. Cât va dura până când se va remedia problema? Nu ne spun cei de la Aparegio. 

Care a fost soluția pentru ca Jiul să nu mai fie poluat? Am aflat din altă parte, de la o instituție care încă are ușile deschise pentru ziariști și care încă răspunde la telefon. Toată apa menajeră din orașul Rovinari va trebui transportată la Târgu Jiu cu cisternele și tratată în stația de epurare de aici.

La întrebarea dacă se știa despre această problemă, că apa ajunge să fie deversată in Jiu fără să fie tratată în stația de epurare, cei de la Aparegio s-au limitat să scrie, într-un exces de zel și superioritate, că "apele se epurează, nu se tratează". Asta fără să răspundă la întrebare, dacă se știa sau nu despre această problemă. 

Am vrut să aflăm dacă au fost sesizări privind această problemă. Aparegio ne-a răspuns, tot într-o frază, că a fost sesizat de angajații săi. Culmea, nicio instituție de mediu, Apele Române, populația, nimeni n-a știut de acest incident decât după ce s-a declanșat scandalul provocat de Octavian Berceanu. 

În final, am fost curioși în ce stadiu este proiectul cu care se laudă Aparegio de ani buni, un contract pe fonduri europene - peste 200 de milioane de euro, semnat în 2020. Au fost la fel de "zgârciți" în informații. Ni s-a transmis că se derulează 25 de contracte de lucrări din cele 32, fără să explice care este stadiul acestora și în ce localități se derulează.

Când am cerut lămuriri suplimentare, ni s-a transmis că "s-a terminat programul de la ora 13". Și noi am pus întrebările la 13.30 deja. Și să revenim luni. Că așa-i la stat. Și am avut ghinionul să fim prea curioși într-o zi de vineri. Și de sărbătoare. 

Într-un interviu pentru un post național de televiziune, directorul Traian Pătrășcoiu s-a arătat iritat de acest scandal, spunând că "nu duce cianuri în Jiu" și nu întelege scandalul creat, iar o astfel de afirmație nu face decât să te lase fără cuvinte și, totuși, să speri că pe "conducta" transparenței și a comunicării de la Aparegio va curge și apă curată, nu doar murdară.

Galerie foto


Vizualizări: 1,118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: