Apa dintr-o comună miroase tot mai rău: investigație a procurorilor. Primăria confirmă că apa este infectată

sursa foto Facebook: Dumitru Turbaceanu

Pandurul a consultat dosarul în care părți sunt Primăria Baia de Fier și Aparegio, aflat pe rolul Tribunalului Gorj. Din documente reiese că există și o investigație a procurorilor în urma unei plângeri pe care Aparegio a depus-o împotriva primăriei și primarului Dumitru Turbăceanu. Acuzația este că au fost ascunse informații și că la momentul preluării rețelei de apă nu a fost predată o sursă de apă care alimentează rețeaua comunei. Este vorba despre rețeaua de apă din cătunul Șopta.
Aparegio susține că apa care este introdusă în rețea din acest cătun alterează și restul apei. Aparegio a cerut expertiză pentru a vedea dacă apa din Șopta alimentează Baia de Fier.

În dosar mai apare o informație știută în comunitatea din Baia de Fier: apa este contaminată cu E. coli și alte bacterii. Cu toate că primăria avea informația că oamenii consumă apă infectată, nu a făcut nimic pentru a-i opri să bea apă cu bacterii.

Citeste si: Cazul apei de la Baia de Fier- Vicele este martor într-un proces cu facturi de 1, 4 milioane de lei, Primăria trimite Aparegio la cetățeni 

Aparegio, amendată pentru a facturat apă unei persoane neracordată la rețea 

Când vrei să ”rezolvi” o problemă și creezi una mai mare. Cazul administrației Baia de Fier 

Procesul este deschis de primăria Baia de Fier odată ce gluma cu apa s-a îngroșat. La Baia de Fier este o revoltă generală legată de acest subiect. Primăria a predat în 2019 serviciul de apă către Aparegio fără nicio dezbatere publică. Dintr-o dată, oamenii s-au trezit cu apă nepotabilă plătită foarte scump. Apoi a urmat o agresare a cetățenilor de către Aparegio prin încercarea de a-i forța să semneze contracte emițând mai întâi facturi.

Dar din documentele din dosar reiese că problema este mult mai profundă și că s-ar putea să fi fost comise ilegalități.

Primăria confirmă că apa nu e potabilă cu imagini pe care le nega public

Prin acest proces, primăria a cerut respectarea contractului privind furnizarea apei. A fost prima dată când primăria a confirmat că înțelegerea cu Aparegio nu funcționează. Un alt capăt al dosarului se referă la obligarea Aparegio să facă investițiile necesare pentru ca apa să corespundă din punct de vedere microbiologic și să fie bună de băut. Nici faptul că apa este contaminată nu a fost confirmat, până acum, de primărie.

Mai departe, primăria dorește ca Aparegio să încheie contracte cu toți locuitorii pentru furnizarea apei.

În dosar apar articole, inclusiv din Pandurul, dar și fotografii postate de cetățenii din Baia de Fier cu apă murdară, neagră. Aceleași imagini și informații pe care primarul Dumitru Turbăceanu le nega și spunea că de vină sunt precipitațiile. Culmea, pentru a-și susține cauza, primăria atașează și buletin de analize din care reiese că apa nu este potabilă. Într-o analiză făcută de Direcția de Sănătate Publică Gorj, după prelevarea a patru probe, în data de 27.09.2023, vine verdictul: bacterii E. coli, bacterii coliforme și enterococi intestinali.

De menționat ar fi că niciodată primăria nu a avertizat public cetățenii că apa nu este potabilă și a lăsat oamenii să bea apă contaminată. Există documente că și apa de la cișmele este nepotabilă, dar nici această informație nu a fost făcută publică de primărie.


Ei bine, până aici primăria mima o oarecare răzmeriță cu Aparegio, dat fiind că la finalul acțiunii se menționează că procesul se judecă și în lipsa părții și a unui apărător al administrației locale. Adică primăria intentase procesul, dar nu avea în plan să se ocupe serios.

Doar că lucrurile s-au schimbat.


Plângere penală

Răspunsul Aparegio la acțiunea primăriei de chemare în judecată schimbă tot. Aparegio atașează la dosar rapoartele de la procesul verbal de predare-primire în care sunt menționate nenumărate nereguli ale rețelei de apă. În plus, susține că a făcut investiții de milioane de lei pentru a potabiliza apa, însă eforturile au fost zădărnicite de o acțiune a primăriei: a ascuns rețeaua de la Șopta din sursele de apă ce au fost predate. Aparegio susține că de aici vin problemele cu apa. Mai mult, Aparegio spune că a făcut plângere penală pe acest subiect, înregistrată cu numărul 10758/8.11.2023. Se înțelege astfel schimbarea administrației față de operatorul de apă și canal.

„În urma măsurătorilor debitelor s-a constatat că există o disproporție dintre debitul monitorizat la rezervorul suprateran Băița 2 și debitul monitorizat la punctul de joncțiune din apropierea Tobo. Debitele măsurate sunt semnificativ mai mari pe conducta de distribuție în zona Tobo față de cele măsurate în zona punctului declarat. Cel mai probabil mai există o conductă care nu are ca sursă rezervorul Băița 2 dar care se descarcă în punctul de joncțiune menționat“, a transmis Aparegio. Compania a mai atașat și alte adrese prin care cerea detalii despre conductele găsite prin comună.

Printre întrebări erau unele legate de sursa de alimentare a rezervorului Băița 1, unde au constatat că este apă netratată. Primăria a predat Aparegio trei surse de apă, însă compania are informații că ar mai fi cel puțin una nepredată.

Într-o adresă din 19 octombrie 2023, Aparegio comunică primăriei că a făcut eforturi financiare de 106.213,94 lei cu TVA pentru potabilizarea apei, însă problemele nu au dispărut. În Valea Pietrei, primul și ultimul consumator din rețea aveau apă tratată, iar restul nu, ajungând la concluzia că sunt branșați la altă rețea față de cea predată Aparegio.

În 8 februarie 2024, Aparegio descoperă sursa de apă Șopta, care ar influența calitatea apei din rețeaua comunei. Data coincide cu perioada în care Aparegio a decis să acționeze în judecată.

Ulterior, în martie, după întâmpinarea Aparegio și anunțul că a depus plângere penală, primăria a revenit asupra acțiunii și cere și rezilierea contractului dintre primărie și Aparegio, acțiune în care cere și forțarea locuitorilor să facă contracte cu operatorul. Numai că Aparegio răspunde și spune că primăria nu a respectat contractul în momentul în care nu a predat toate sursele de apă, ascunzând rețeaua din Cătunul Șopta si ca angajații primăriei ar fi cei care fac manevrele de închidere-deschidere. Rezervorul Băiță 1 figura ca fiind în conservare insa în realitate este alimentat cu apa. 

Primăria Baia de Fier transmite instanței că rețeaua din cătunul Șopta nu are legătură cu restul sistemului alimentării cu apă din comună. În instanță, Aparegio a cerut expertiză în zona Șopta pentru a vedea dacă alimentează sau nu Baia de Fier. De fapt, acea rețea nu este nici recepționată. Lucrarea este executată de GRUP PRIMACONS SRL.

Primarul nu e pe lista celor racordați la apă

Culmea, pentru lipsa contractelor, Aparegio menționează situația haotică preluată de la primărie, cu persoane decedate ori care nu au branșament la apă.

Primăria Baia de Fier a comunicat un număr de 1.028 de gospodării pentru Baia de Fier și 231 de gospodării pentru Cernădia. Aparegio atrage atenția că pe listă nu este numele primarului Dumitru Turbăceanu.

Vizualizări: 4,335

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: