Angajaţii CE Oltenia, moment de reculegere după sinuciderea unui coleg

Un angajat al Complexului Energetic Oltenia şi-a pus capăt zilelor după ce a văzut cu câţi bani ar urma să ajungă acasă de acum încolo, după reducerile decise unilateral de administraţie. Gestul său i-a îngrijorat pe liderii sindicali, care au semnale tot mai dese de la membrii din teritoriu că situaţia din unitate devine una tot mai greu de suportat. Minerii şi energeticienii vor ţine marţi un moment de reculegere pentru colegul lor.

Iulian Gheţea, de 50 de ani, inginer la cariera de suprafaţă Tismana, a fost găsit vineri seara de către soţia sa fără suflare, femeia declarând ulterior că bărbatul era împovărat de gândul că va câştiga mai puţini bani după reducerile salariale decise în mod unilateral de către administraţia Complexului Energetic Oltenia.

„La serviciu, zicea că o să-i taie din bani, pentru că aşa le taie la toţi. În loc de cinci zile, treceau la săptămâna de lucru de patru zile. Eu i-am zis că o să ne descurcăm şi cu banii ăştia, că avem casă, avem unde să stăm, copiii sunt mari. Dar el era afectat. Zicea că este îngrijorat pentru ce o să urmeze, nu neapărat pentru cele patru zile din iunie”, a spus Tatiana Gheţea, soţia celui decedat.

Sindicatele cer demiterea întregii conduceri

Iniţial, cazul părea a fi o simplă sinucidere, dar după ce s-au aflat motivele care l-au determinat pe bărbat să recurgă la un astfel de gest extrem lucrurile au luat o întorsătură pe care nimeni nu o anticipa.

Ieri, Federaţia Naţională Mine Energie a dat publicităţii un comunicat de presă, în care îşi exprimă convingerea că Iulian Gheţea a luat o astfel de hotărâre şi din cauza „deciziilor iresponsabile” ale actualilor şefi ai CN Oltenia. În acest context, Federaţia cere demiterea actualei echipe de conducere din fruntea unităţii. „Pentru evitarea unor astfel de tragedii solicităm  domnului prim-ministru Victor Ponta, domnului ministru Constantin Niță - în calitate de reprezentanți ai statului, care este acționar majoritar la Complexul Energetic Oltenia, Fondului Proprietatea - acționar minoritar, convocarea în regim de urgență a Consiliului de Supraveghere pentru demiterea întregii echipe de conducere a Complexului Energetic Oltenia și numirea unei conduceri interimare care să anuleze deciziile luate abuziv împotriva salariaților, cu efect devastator asupra bunului mers al societății pe termen mediu și lung”, se precizează în comunicatul de presă al FNME.  

Moment de reculegere şi „negocieri” cu Niţă

Prin acelaşi comunicat de presă, FNME face un apel la toţi membrii săi de sindicat ca pe 11 iunie, la reluarea lucrului, să fie păstrat un moment de reculegere în memoria lui Iulian Gheţea. Cei 19.000 de angajaţi ai CE Oltenia au fost trimişi, vineri, acasă, ei urmând să reia lucrul de abia mâine, după ce administraţia a decis, fără consultarea sindicatelor, ca de la 1 iunie săptămâna de lucru în unitate să fie de patru zile, nu de cinci, ca până acum. Decizia a fost luată pe fondul cererii reduse de energie produsă pe bază de lignit, după ce, în luna mai, administraţia hotărâse retroactiv ca de la 1 aprilie salariile a circa 800 de angajaţi TESA să fie reduse şi cu 50%.

Federaţia Naţională Mine Energie s-a opus deciziilor respective, organizând la sfârşitul lunii mai un miting de protest la Târgu Jiu. Ulterior, aici a venit ministrul delegat al energiei, Constantin Niţă, pentru a media conflictul dintre sindicate şi administraţie, acesta urmând să se întâlnească luni, la Bucureşti, cu liderul sindical Marin Condescu şi cu managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Cei doi nu au participat la negocierile purtate în ultimele zile între administraţie şi sindicate, reprezentanţi ai sindicatelor declarând însă, joi, că „negocierile au eşuat”, tot mai mulţi lideri din teritoriu solicitând declanşarea unei greve generale.

Vizualizări: 321

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: