Anchetă DNA la şase primării din Gorj

Circa 30 de angajaţi ai unor primării din judeţul Gorj sunt cercetaţi într-o anchetă derulată de biroul teritorial Târgu Jiu al DNA cu privire la modul de folosire a unor fonduri europene, în special în cadrul programului Sapard. Proiectele respective s-au derulat între 2002 şi 2006 în localităţile Crasna, Polovragi, Muşeteşti, Tismana, Schela şi Târgu Jiu, sumele alocate fiind de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi, ancheta de acum fiind o disjungere din dosarul faimos cu ţeapa de la Săcelu descoperită în vara anului trecut.

Surse din rândul anchetatorilor susţin că primarii localităţilor amintite, dar şi principalii subordonaţi ai acestora, implicaţi în derularea proiectelor, au pentru moment calitatea de „făptuitori” în acest dosar. Lucrările vizate de ancheta DNA constau în principal în realizarea unor reţele de apă, dosarul fiind deschis în urma disjungerii cauzei din ancheta în care a fost arestat preventiv fostul primar din Săcelu, Dănuţ Rentea. Fostul edil a fost reţinut câteva luni începând cu vara anului 2007, sub acuzaţia de corupţie. Ancheta de la cazul său a fost extinsă şi la celelalte primării amintite pentru că şi acestea au lucrat cu aceiaşi firmă, Hiral Exim SRL, al cărei patron, Alexie Mihăilă, a fost şi el reţinut odată cu Rentea. Omul de afaceri a fost acuzat de dare de mită, instigare la falsuri sub semnătură privată, în formă continuată, fals în declaraţii şi complicitate la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene.

Primarii spun că lucrările sunt în regulă

Anchetatorii au mers deja la primăriile amintite şi au cerut documentele legate de licitaţiile câştigate de Hiral Exim. Aceştia au suspiciunea că cele întâmplate la Săcelu nu ar fi „o întâmplare” şi, în consecinţă, au extins verificările. Mii de documente ridicate de la toate licitaţiile au ocupat programul de lucru al procurorilor anticorupţie, aceştia avându-i în vizor pe funcţionarii publici care au organizat licitaţiile, dar şi pe şefii acestora, primarii din cele şase localităţi. Astfel, Florin Cârciumaru, de la Târgu Jiu, Costel Buzianu, de la Tismana, Aurel Vamvu, de la Crasna, Aristide Şerbănescu, de la Schela, Ştefan Făsuescu, din Polovragi, dar şi predecesorul său, Ion Orzan, precum şi edilul din Muşeteşti, Ion Manta, sunt primarii care sunt acum în atenţia anchetatorilor pentru felul în care au primit şi folosit fondurile europene.

Doi dintre aceştia, Cârciumaru şi Buzianu, cu care am stat de vorbă, spun că nu există nici cel mai mic pentru a-şi face vreo problemă în privinţa demersului procurorilor anticorupţie. Edilii spun că lucrările sunt în regulă, că există comisii care au răspunderea pentru proiectele derulate cu ani în urmă şi că nu există motive să se creadă că a fost comisă vreo ilegalitate. Primarul din Târgu Jiu ne-a declarat că ştie că cei de la DNA au ridicat documente cu multă vreme în urmă, dar spune că de atunci nimeni nu a mai vorbit despre acele lucruri. „Nu e nicio problemă, vă asigur de lucrul acesta. Şi dacă s-ar fi greşit pe undeva cât de puţin oricum este o comisie de organizare a licitaţiei, una de recepţie finală a lucrărilor. La noi totul a fost în regulă, cei de la Săcelu au avut problemele pe care le ştie toată lumea, nu avem motive să ne facem griji”, afirmă edilul municipiului reşedinţă de judeţ.

Primarul din Tismana, membru PDL din vară, are acelaşi discurs cu cel al şefului PSD Gorj, deşi cei doi nu s-au vorbit înainte pentru că nici nu mai ţineau minte momentul când le-au fost ridicate documentele. „Au fost parcă şi au luat documente de la noi, dar de mult s-a întâmplat asta. Cred că sunt vreo trei ani de când am terminat toată treaba, am avut o comisie de recepţie, un diriginte de şantier agreat de cei de la Sapard de la Bucureşti, nu l-am numit noi, ei ştiu ce au făcut. Noi ce am fi putut greşi ar fi fost să vedem că e ţeava de apă la 88 de centimetri şi nu la 90 cum era în proiect sau să fi fost la mai mult de 90, dar în rest nu ştiu să fie ceva în neregulă. La mine n-au ce să audieze pentru că e totul în regulă. Poate mă cheamă pe acolo că m-or mai fi reclamat consilierii, că ştiţi că mă iubesc toţi de nu se poate, dar nu-i problemă că pot să merg cu fruntea sus printre oameni”, spune şi edilul din Tismana.

Unul din foştii primari a făcut deja cunoştinţă cu puşcăria

Cu fruntea sus merge şi fostul primar din Săcelu, care în vară a fost ales consilier local de consătenii săi. Procesul lui este acum pe rol, în dosar fiind judecat şi Mihăilă. Din probele administrate acuzarea a reţinut că, în cursul lui 2004, Primăria comunei gorjene Săcelu a beneficiat de fonduri SAPARD în valoare de 29.421.537.720 ROL pentru realizarea lucrării „Extindere şi modernizare, alimentare cu apă comuna Săcelu judeţul Gorj”. Anterior licitaţiei organizate pentru desemnarea firmei câştigătoare, inculpatul Rentea Dănuţ a acceptat propunerea făcută de inculpatul Mihăilă Alexie de a primi suma de 1.200.000.000 ROL în scopul atribuirii lucrării, suma fiind efectiv primită după decontarea primei tranşe de către Agenţia SAPARD. Astfel, câştigător al licitaţiei pentru execuţia lucrărilor a fost desemnat consorţiul de firme SC Hiral Exim SRL – SC Edvaur SRL. Deşi nu s-a întrunit comisia de evaluare, primarul Rentea Dănuţ a semnat, în calitate de preşedinte al acestei comisii, minuta întâlnirii pregătitoare şi raportul de evaluare pentru atribuirea către SC Asean SRL Târgu Jiu a contractului de verificare proiect tehnic, caiete de sarcini şi detalii de execuţie. Primarul comunei a prezentat aceste înscrisuri în vederea avizării de către Agenţia SAPARD, folosindu-se de nişte falsuri care acum creează probleme şi altor edili din judeţ.

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: