Amintirile sătenilor din Văgiuleşti, adunate într-un mic muzeu
Angajaţii primăriei Văgiulești împreună cu sătenii din comună s-au mobilizat și au înființat un mini-muzeu în incinta căminului cultural din localitate. Sute de obiecte tradiționale și de o valoare inestimabilă au fost colectate de la localnici pentru a fi admirate de vizitatori. Autoritățile locale și-au propus să mute întregul inventar de obiecte într-o altă clădire, mai spațioasă.
Fel de fel de obiecte, care reflectă viața pe plan local de odinioară, au fost "culese" și etalate într-o încăpere din căminul cultural din satul Văgiulești. Lăzi de zestre vechi de sute de ani, frumos ornate și bine păstrate, costume populare, obiecte ceramice, și alte câteva sute de astfel de lucruri pot fi admirate de cei care vizitează expoziția. Mare parte din obiecte au fost colectate chiar de angajații primăriei Văgiulești. "În mare parte sunt lucruri de la bunicii mei și de la colegii din primărie, însă sunt și de pe la oamenii din sat. Fiecare a adunat câte un lucrușor. Eu am adus lada de zestre cu tot ce este în ea, niște costume populare, oale vechi. Trei sferturi din ele sunt de la mine de acasă, moștenire de la bunici și străbunici", a spus Dumitru Zoican, referent în cadrul primăriei Văgiulești.
Printre obiecte se află și un mic fier de călcat, care pare mai degrabă de jucărie. "Cu acest fier de călcat de dimensiuni mici se călca gulerul de la cămașă și manșetele. Se punea jar încins și partea de jos se încingea și cu acesta călca bunica mea gulerele de la cămăși și manșetele", a mai spus angajatul primăriei.
În cadrul acestei colecții există și un pachet de țigări marca Mărășești, care nu se mai fabrică în ziua de astăzi, și care, mai are și câteva țigări bine păstrate în interior.
Variantă: Muzeul mutat la Cârciu
Autoritățile locale din Văgiulești vor să mute toate aceste obiecte prețioase într-o încăpere mult mai mare, într-o clădire din satul Cârciu. "Sunt multe lucruri destul de interesante acolo. Nu ne permite spațiul să extindem muzeul. Luasem în calcul să-l mutăm într-o școală dezafectată în zona Cârciu, dar necesită niște investiții de reparații. Pe viitor luăm în calcul să amenajăm o sală de clasă mai mare, ca să expunem. Sunt foarte multe lucruri acolo, sunt toate comprimate într-o cămăruță atât de mică încât nu mai dau imaginea pe care ar trebui să o dea", a declarat Constantin Pîrjol, primarul comunei Văgiulești.
Angajații primăriei spun că vor aduce la muzeu și obiecte mai mari, precum războaie de țesut, dacă va fi amenajat într-o clădire mai spațioasă.