Amendamentul salvamontiştilor a fost respins
În urma discuțiilor cu reprezentanții celor 42 de servicii publice județene și locale Salvamont, conducerea Salvamont România a emis un comunicat oficial pentru a exprima dezamăgirea față de respingerea amendamentului din proiectul privind Legea pensiilor, referitor la încadrarea în condiții deosebite de muncă a persoanelor/salvatori montani sau speologi care desfășoară activitate operativă.
Conducerea Salvamont România înțelege că negocierile anterioare cu Comisia Europeană au impus restricții asupra încadrării de noi profesii în rândul celor cu condiții deosebite de muncă. Cu toate acestea, această măsură menține o inechitate considerabilă între personalul din cadrul serviciilor de urgență, toți fiind expuși la condiții grele de lucru, efort fizic, încărcare psihică și riscuri asociate mediului natural.
" Înțelegem că negocierile anterioare cu Comisia Europeană nu mai permit încadrarea de noi profesii în rândul celor
cu condiții deosebite de muncă, dar această măsură menține o foarte mare inechitate între personalul încadrat în
cadrul serviciilor de urgență, toți desfășurând o activitate în condiții grele de lucru, efort fizic, încărcare psihică și
riscuri asociate mediului natural, dar numai o parte fiind beneficiari ai acestui tip de încadrări în condiții deosebite de
muncă.
- Conștienți că înaintarea în vârstă și activitatea in condițiile deosebite de muncă impuse de mediul montan, și pentru
care nu există soluții practice de îmbunătățire vor duce inevitabil, la uzura prematură fizică și psihică a capacității de
intervenție a personalului operativ, vom rămâne solidari cu toate instituțiile din sistemul de urgență care se simt
nedreptățite și le vom susține în toate demersurile pe care le vor iniția pentru soluționarea acestei inechități sociale" se arată în comunicat.
Salvamont România exprimă solidaritatea cu instituțiile din sistemul de urgență care se simt nedreptățite și promite să le susțină în demersurile lor pentru soluționarea acestei inechități sociale. Ei subliniază faptul că activitatea în mediul montan impune uzură prematură fizică și psihică a capacității de intervenție a personalului operativ.
Cu aproximativ 280 de salvatori montani angajați, Salvamont abordează în activitate domenii cu caracter de unicitate în sistemul de urgență, cum ar fi salvarea montană și speologică, salvări subacvatice din mediul speleal speologic, salvări acvatice din canioane, râuri și lacuri de munte, salvări cu elicopterul, salvări din avalanșă, căutare – salvare cu drone și analiză imagini cu ajutorul inteligenței artificiale.
Salvamont România subliniază că, indiferent de rezultatele demersurilor, vor continua să mențină activitatea la cel mai înalt nivel pentru a răspunde cu profesionalism la toate apelurile de urgență și pentru a onora așteptările celor care depind de serviciile lor de salvare montană și speologică.