Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Alunecarea de teren de la Alunu, noi ordine de evacuare. DJ Berbeşti-Alimpeşti, în pericol

Situația generată de alunecarea de teren din comuna vâlceană Alunu e în continuare alarmantă, autoritățile făcând toate eforturile pentru a evita blocarea drumului județean ce face legătura cu comuna gorjeană Alimpești. Vreo 15 metri mai erau până când valul de steril va acoperi drumul județean, aici fiind mobilizate zeci de utilaje din minerit pentru a ajuta la căratul pământului și la terasarea acestuia, în speranța că lucrurile vor fi ținute sub control.

Buldozere și camioane cu numere și sigle ale unor firme din Gorj și Mehedinți care prestează pentru Complexul Energetic Oltenia sunt prezente zi lumină la Alunu, eforturile făcute până acum făcând ca lucrurile să nu fie mai dramatice decât sunt.

Trei familii au deja ordine de evacuare emise pe numele lor, dar acestea vor fi puse în aplicare doar când lucrurile se vor agrava și mai mult. Primul care ar trebui să plece este Pantelimon Avram, al cărui frate, Ion, a fost deja evacuat, două case ale acestuia fiind deja distruse complet. Bărbatul are și el două case în gospodărie și nu se așteaptă la nimic bun. „Mi-am dus soția și copii la rude la Horezu, iar eu am început să car din lucrurile de prin casă pentru că nu are rost să stau cu mâinile în sân până vine valul de pământ să ne înghită. Nu aș vrea să plec pentru că am muncit la gospodăria asta, dar nu am altă variantă. Și dacă se oprește alunecarea acum și pleacă miniera cu utilajele, eu ce fac dacă vine vreo ploaie puternică peste câteva săptămâni și se mișcă iar halda? E clar că aici nu mai e de stat, dar trebuie să vedem în ce condiții plec, unde mă duc și ce voi face de acum încolo”, spune bărbatul.

Cine e de vină?

Prin sat toată lumea dă vina pe „minieră” pentru dezastrul de acum, mai ales că în urmă cu o lună nimeni nu credea că o asemenea nenorocire e posibilă. O anchetă ar urma să stabilească a cui e vina pentru cele întâmplate, Prefectura Vâlcea depunând o plângere în acest sens. Și primăria din Alunu și-a angajat un avocat care să facă demersurile menite să o ajute să își recupereze din cheltuielile pe care le face acum. Exploatarea Minieră Berbești a aparținut de CEO până în 2015, când a fost trecută la CET Govora, termocentrala fiind acum în insolvență. În ultimii doi ani, depozitul de steril de la Alunu a fost supraînălțat, fiind adus mai mult steril aici decât era în proiectul inițial. De aceea oamenii dau vina pe „minieră”, cei mai în vârstă fiind convinși că lucrurile nu se vor opri aici. „Și noi, în partea cealaltă a satului stăm cu teamă pentru că acum pământul împinge și în partea cealaltă. Vine și pe partea aia și dacă vine o ploaie tare nu știu ce se va întâmpla. E oricum foarte rău pentru că până nu ajunge în Olteț nu se va opri”, spune bărbatul.

Autoritățile au analizat și posibilitatea de a devia râul Olteț pentru a preveni noi probleme dacă valul de steril ajunge în albia acestuia. În timp ce primăria optează pentru casete care să fie băgate în albia râului și valul de pământ să treacă peste ele, specialiștii recomandă o deviere a râului pe câteva sute de metri. Ambele variante presupun costuri care sunt generate doar pentru că în halda de steril a fost adus mai mult pământ decât prevedea proiectul.

Vizualizări: 7,016

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: