Alin Văcaru, desemnat de consilieri să înființeze GAL Târgu Jiu. Primăria are și Asociația ”Zona Metropolitană”

Municipiul Târgu Jiu a pus bazele unui Grup de Acțiune Locală (GAL), de care se ocupă șeful Zonei Metropolitane Târgu Jiu, fostul deputat Alin Văcaru. 

Acesta a declarat că acest GAL nu strică. Cât despre administrarea Zonei Metropolitane, Văcaru spune că este de puțin timp, de un an, și abia a reușit să o aducă ”cu picioarele pe pământ”. Înființarea acestei noi asociații a costa 5.000 de lei și va funcționa în același sediu cu Asociația de Dezvoltare ”Zona Metropolitană”.

Consiliul Local Târgu Jiu a votat o hotărâre privind înființarea GAL Târgu Jiu, iar Alin Văcaru a fost desemnat să se ocupe de documentație. Văcaru a declarat că din GAL fac parte 18 organizați nonprofit, dar și firme și persoane fizice. 

„Suntem vreo 18. Sunt şi ONG-uri, sunt şi firme din Târgu Jiu, sunt şi persoane fizice şi tineri între 16 şi 29 de ani. Inclusiv persoane din partea de cetăţenie romă”, a spus el. 

Acest GAL pare să fie destinat cetățenilor romi și zonelor din care provin aceștia. 

Întrebat de ce a fost nevoie de o altă asociație, un GAL, atunci când există deja Zona Metropolitană, Alin Văcaru a declarat că se dorește aplicarea pentru accesarea unor fonduri alocate doar acestor tipuri de asociații. „Proiectele GAL Târgu Jiu sunt pentru zonele marginalizate. Zona Obreja, Meteor, Lotrului, în zonele respective putem să dezvoltăm acele străzi. Spre exemplu: buletine la toţi rromii din zona Obreja, toţi banii să fie suportaţi din GAL. De asemenea, primăria poate să facă străzile şi canalizarea, pe zonele respective. Mai mult decât atât, un milion de euro vor fi pentru societăţile din Târgu Jiu. Tinerii din Târgu Jiu să facă startup-uri şi să le dăm afaceri la cheie. Sume între 80.000 euro-100.000 euro. Sunt bani separaţi şi nu sunt aceleaşi proiecte pe care le poate accesa Zona Metropolitană. E o oportunitate, nu ne costă nimic. Noi ne-am întâlnit, am depus documentele la judecătorie, aşteptăm să avem termen ca să ne putem apuca”, a declarat acesta.


Zona Metropolitană funcționează pe un etaj întreg din Stadionul Municipal, însă activitatea este neclară. „Zona Metropolitană abia s-a infiinţat sau cel puţin eu sunt de un an de zile şi abia am reuşit să o aduc cu picioarele pe pământ, să avem toate documentele puse la punct. Am depus două proiecte pe AFM. Am împărţit cele 18 localităţi în două, nouă într-o parte şi nouă în alta, de 5 miliarde lei vechi şi alţi 5 miliarde lei vechi. Urmează să implementăm transportul metropolitan. Asta a fost ideea, ca toată lumea să folosească aproximativ acelaşi tarif, să vină de la Runcu la Târgu Jiu cu acelaşi tarif ca în Târgu Jiu. Să fie nişte abonamente, cum sunt la Alba Iulia. Am avut câteva întâlniri şi sperăm să definitivăm acest lucru. De asemenea, sunt proiecte la care se va da drumul în iulie: parcurile industriale, unde avem deja prinsă o strategie, sunt prinse două parcuri industriale, parcul de afaceri, unde vor fi hale şi unde societăţile comericale îşi vor putea desfăşura activitatea”, a declarat Alin Văcaru.

Vizualizări: 1,468

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: