Alimentele procesate duc la îmbătrânirea celulară

Oamenii care consumă o cantitate mai mare de alimente procesate sunt mai predispuși să prezinte schimbări în cromozomi asociate îmbătrânirii. Potrivit ultimelor cercetări dieta bogată în alimente ultra-procesate este un factor care duce la îmbătrânirea mai rapidă a celulelor

Trei sau mai multe porții zilnice din așa-numitele alimente „ultra-procesate” au dublat șansele ca elemente de ADN și proteinele numite telomeri, găsite în componența cromozomilor, să fie mai reduse în comparație cu cele ale oamenilor care consumă rar astfel de mâncăruri.

Telomerii reduși reprezintă îmbătrânirea biologică la nivel celular, iar noul studiu sugerează că dieta este un factor care duce la îmbătrânirea mai rapidă a celulelor. Telomerii nu poartă informație genetică, însă sunt cruciali pentru menținerea stabilității și integrității cromozomilor și a ADN-ului pe care toate celulele din corpul nostru se bazează pentru a funcționa.

Alimentele „ultra-procesate” sunt produse la nivel industrial cu substanțe rezultate din uleiuri, grăsimi, zaharuri, amidon și proteine care nu conțin aproape deloc alimente naturale. De multe ori, aceste produse conțin arome artificiale, coloranți, conservanți și alți aditivi care cresc durata de viață a produselor și profitul producătorilor, a informat Science Alert.

Totuși, astfel de proprietăți fac ca aceste alimente să nu fie nutritive în comparație cu alternativele mai puțin procesate, au mai spus cercetătorii. Studiile desfășurate anterior au arătat legături puternice între alimentele „ultra-procesate” și hipertensiune, obezitate, depresie, diabet zaharat de tip 2 și unele tipuri de cancer.

Vizualizări: 1,023

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: