Alchimiştii de la Aparegio. Rahat transformat în apă cu nisip!
Mai multe anchete au fost declanşate după ce un gorjean a filmat cum vidanjele cu rahat ale Aparegio sunt golite într-un canal care ajunge în Jiu. În paralel însă, cei de la Aparegio şi ADIA încearcă să convingă opinia publică despre faptul vă vidanja transporta apă cu nisip. Localnicii din apropierea Insuliței au rămas șocați când au aflat de ce miroase atât de urât în zona în care locuiesc şi spun că nu se aşteptat ca tocmai operatorul de apă-canal să arunce rahat în râu.
Imaginile surprinse de Claudiu Fiu, la sfârșitul săptămânii trecute, au făcut înconjurul internetului, iar reacțiile nu au întârziat să apară. Oamenii din zonă au rămas muți de uimire când au aflat. „Cum să deverseze mizeriile în acest canal când acest canal se duce chiar în Jiu? Trece pe la marginea grădinilor noastre și se duce în Jiu. E normal așa ceva? Ne îmbolnăveşte și pe noi cu acest obicei”, a spus un târgujian. „Să fie pedepsiţi cei care au făcut asta. Am văzut și eu imaginile pe internet, am văzut aici și câte o vidanjă, dar nu am știut ce fac. Nu e posibil să aducă apa murdară și să o arunce în canal, să o ducă la stația de epurare”, a spus un alt târgujian.
„A fost doar apă și nisip!”
Aparegio a deschis o anchetă la nivelul instituției pentru a afla ce s-a întâmplat. Din primele date, ar fi vorba doar de apă și nisip, după cum a explicat Mihai Gherghe, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – ADIA Gorj, care patronează Aparegio. „A fost doar apă și nisip ce s-a deversat în acel canal. Noi am demarat o anchetă pentru că nu ne dorim să se întâmple lucruri despre care se spune că s-ar fi întâmplat. A fost o spărtură la un canal și acolo a intervenit acea vidanjă. Este și un ordin de serviciu în acest sens, iar acel document a fost predat comisarilor de la Garda de Mediu care au venit în control. Cu siguranță, instituția nu va lăsa nepedepsită o astfel de faptă dacă s-a comis o ilegalitate”, a spus Gherghe la un post de televiziune.
Între timp, comisarii Gărzii de Mediu așteaptă să primească rezultatul analizelor. „Noi am prelevat probe de acolo și am trimis la laborator. Am înțeles, din primele date, că ar fi intervenit la un cămin acea vidanjă și nu erau dejecții, însă așteptăm rezultatele. Cu siguranţă apa uzată ar fi trebuit să fie deversată la stația de epurare și nu în acel canal care este destinat doar apelor pluviale”, a spus jurnaliştilor Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.
Dosar penal
Anchetă este și la Inspectoratul Județean de Poliție Gorj. Purtătorul de cuvânt al instituției, Ion Lazăr, a transmis că „a fost deschis un dosar penal în care se fac cercetări pentru deversarea de ape uzate în apele naturale”.
Investiţie nefuncţională?
Situația ar trena de mult timp, susține jurnalistul Narcis Daju, care a continuat ancheta și a mers la stația de epurare din Târgu Jiu, despre care spune că a costat 12 milioane de euro, dar nu funcţionează, pentru a afla de ce vidanjele nu ajung acolo. Un salariat al Aparegio a încuiat poarta cu un lacăt chiar în momentul în care Daju a ajuns la fața locului și a cerut explicaţii.