Agenţia lui Hoară dă un milion de dolari pentru blocurile din Motru
Încă 17 blocuri se adaugă la Motru celor 23 deja acoperite cu sprijinul Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale (ARDDZI), condusă de democrat-liberalul Marcel Hoară. Peste un milion de dolari este suma pe care agenţia a aprobat-o ieri pentru finanţarea proiectelor depuse de comunitatea motreană. Gorjul a primit în total o finanţare de 2 milioane de dolari.
Pe lângă Motru, din cele două milioane de dolari care vor veni la Gorj vor fi finanţate proiecte de infrastructură la Prigoria, Cătunele şi Negomir, centrul comunitar Albeni, o locuinţă colectivă P+4 la Rovinari şi altele.
Proiectele de acum fac parte din programul de proiecte al Agenţiei reînceput în anul 2005 de către Marcel Hoară. Grupurile iniţiatoare, formate din câte zece localnici fiecare, au realizat proiectele fără implicarea primăriei. Din banii aprobaţi se vor acoperi blocurile J2, J5, N9, C2, B1G, C4, C1, H2, 2, F2, 12, 15, T1, T7, 11 şi F1, iar blocul B1 va beneficia şi de instalaţii sanitare şi termice noi. Odată semnată finanţarea, urmează încheierea contractelor cu firmele care vor realiza lucrările. Tot grupurile comunitare, cele care au scris şi depus proiectele, sunt şi cele care vor organiza şi realiza licitaţiile. Pentru modalitatea şi procedurile de licitare, în următoarele săptămâni ele vor primi instruire de la reprezentanţii ARDDZI. După licitaţii, banii vor fi transferaţi în conturile grupurilor comunitare. „Este un sistem total transparent. Oamenii organizează licitaţia şi tot ei urmăresc lucrările. Este interesul lor să fie totul cât mai corect pentru că banii sunt pentru ei”, a spus Hoară.
Primăria nu s-a implicat
Preşedintele ARDDZI a remarcat din nou lipsa de implicare a primăriei din Motru în regenerarea municipiului: „Din păcate, primăria n-a înţeles că este plătită din taxele cetăţenilor tocmai pentru a face ceva pentru comunitate, nu petreceri pentru un grup sau altul, ci lucruri de care să se folosească toţi cetăţenii”. Pentru realizarea programului de finanţare în vederea refacerii acoperişurilor blocurilor din Motru, Marcel Hoară a declarat că a avut şi un motiv foarte personal. ”Am crescut la Motru, locuiam în J-uri la etajul patru şi de multe ori ploua în casă prin tavan. Şi atunci primăria se implica la fel ca şi acum, adică mai deloc. Dar comunităţile se pot ajuta şi singure dacă cei puşi să le conducă n-o fac. Proiectele realizate la Motru sunt cel mai bun exemplu în acest sens şi sper să le urmeze cât mai mulţi”.
Deputatul de Gorj Severus Militaru spune că va insista ca blocurile din Motru să beneficieze şi de izolare termică. Pentru aceasta fondurile vin de la Guvern, dar este necesară şi existenţa unei contribuţii locale, pe care anul acesta primarul de la Motru a refuzat s-o acorde motivând la început că a discutat cu asociaţiile de locatari şi că acestea nu vor să izoleze blocurile, iar mai apoi că bugetul local nu are banii necesari.
Finanţări de milioane
Până acum, pentru oraşul Motru s-au făcut finanţări prin intermediul ARDDZI de peste 10 milioane de dolari doar pe lucrări de infrastructură. Costul lucrărilor realizate prin agenţie este cu mult mai scăzut decât cele pe care le contractează primăriile sau Consiliul Judeţean, eliminând comisioanele sau intervenţiile de orice fel. Un exemplu clar este cazul comunei Slivileşti, unde kilometrul de drum este realizat prin agenţie cu 100.000 dolari, în timp ce primăria îl construieşte la un preţ de patru ori mai mare. Între 4 şi 8 octombrie la ARDDZI se vor depune cererile de finanţare pentru programul de proiecte denumit „Schema de granturi mici”, asemănător celui pe care a fost realizat de curând terenul de baschet din centrul oraşului Motru. Valoarea finanţată de agenţie este de 60.000 lei, iar evaluarea proiectelor are loc în data de 22 octombrie 2010. Pot accesa fondurile ONG uri şi grupuri de iniţiativă comunitare, în parteneriat cu administraţiile publice locale.