Afacere profitabilă în Gorj. Crește vaci scoțiene! 

Fermierii gorjeni se reorientează în functie de vremuri și profit. Pentru că Balțata românească nu mai este de mult profitabilă, un fermier din Gorj a pariat pe vitele scoțiene, mai exact, cele din rasa Angus. De la doar câteva vite a ajuns, în opt ani, la peste 200 de capete. Afacerea merge brici. Cererea de carne este atât de mare încât nu are să vândă cât s-ar cumpăra. Carnea de Black sau Red Angus este superioară vitei comune. Are mai puțin colesterol, mai multe proteine, vitamine și minerale, dar și prețul este pe măsură. 


Petre Golu a început afacerea cu vitele din rasa Angus în urmă cu opt ani după o constatare amară. Avea Bălțate românești, dar nu a găsit să angajeze oameni să-l ajute la fermă. Doar el si familia sa nu era suficient. În plus, nici laptele nu era valorificat la un preț corect. 


Așa și-a făcut primele planuri să cumpere vaci Angus. Nu le văzuse decât la televizor și pe internet. S-a documentat despre ele și a cumpărat primele exemplare. "Doi tauri sunt din Germania. I-am luat la licitație. Primul l-am achitat cu 5.000 de euro și al doilea, cu 4.500. Al treilea l-am cumpărat de la asociație, cu 4.000 se euro. S-a făcut o licitație, fiecare, după buzunarul lui, a achitat taurul care i-a plăcut. Rasa asta de vaci, Angus, se poate ține mai multe și fără mult personal. Scutim oarecum oamenii pe care nu mai avem de unde-i lua. Nu necesită prea multe saivane sau grajduri unde să le ții. Vara le scoatem pe pășune alpină. Nu avem nicio persoană să le păzească. Stau singure. Doar le urmărim. Trecem o dată pe zi aici. La munte, o dată pe săptămână. Le ducem sare, le mai numărăm. Sunt niște vaci foarte docile, reziste la frig, valorifică foarte bine tot felul de iarbă de pe pășune", a spus Petre Golu, fermier din Bumbești-Pițic. 


Vitele sunt crescute doar pentru carne. Petre Golu face parte dintr-o cooperativă ce are sediul în Pitești. Acolo ajung vacile, sunt sacrificate și apoi este vândută carnea. Fermierul gorjean ne-a mărturisit că nici măcar nu face față cererii. "Ținem vițeii, îi facem până la 3-400 de kilograme și după aceea ni-i preia dumnealui pe toți, banii intră în cont a doua zi. Nu putem face față cererii, nu putem să dăm noi cât cere dumnealui. Anul trecut, dădeam cu 13,5 – 14 lei kilogramul. Anul acesta, 15lei, în viu", a mai spus fermierul. 


În Gorj, mai este un fermier care a pariat pe Angus, mai exact în localitatea Schela. Are carmangerie, dar și un magazin în Târgu Jiu, unde vinde preparate din Angus. Unele sunt atestate drept produse montane. 


PREȚURI
Carnea de Angus este mai scumpă decât altă vită, dar mult mai sănătoasă. "Sănătoasă ca orice carne de vită, dar ce e esențial, după ce o sacrifică și o lasă la marmorat, are un gust asemănător cu cea de porc la grătar și nouă, românilor, ne cam place carnea de porc", a mai spus gorjeanul. 

 
Rasa de vite Black Angus este în top trei cele mai cunoscute rase de vite din Irlanda și își are originile în Scoția. Carnea provenită de la aceste vite are un aspect marmorat creat de fâșiile de grăsime, respectiv de grăsimea intramusculară, care o face să fie superioară cărnii de vită comune. Este o carne plină de aromă, delicioasă, este ușoară, slabă, fragedă și suculentă.


În magazine, prețul unui kilogram de gulaș sau coastă de Angus pornește de la 34 de lei, însă o friptură T-Bone ajunge la 120 de lei.

Galerie foto




Vizualizări: 2,810

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: