Administraţia CEO joacă alba-neagra cu lista disponibilizaţilor
Lista disponibilizaţilor CE Oltenia rămâne deschisă, deşi preavizele au fost emise. Administraţia anunţă că nu are încă o listă finală, dar şi că va mai negocia cu federaţiile reprezentative la nivel de sector noi criterii de scoatere de pe lista concedierilor colective a unor salariaţi. Aproape 2000 de mineri şi energeticieni vor fi concediaţi cu data de 1 iunie, conform ultimei situaţii întocmite ieri după-amiază. Între timp, cei disponibilizaţi au înaintat dosare de pensie, şi cam la toţi Casa de Pensii Gorj le-a respins cererea de pensionare, drept pentru care administraţia va trebui să-i scoată de pe lista neagră.
Administraţia CE Oltenia a anunţat săptămâna trecută că lista cu personalul ce va fi disponibilizat de luna viitoare urma să se închidă cu data de 30 aprilie. Se pare că lista nu este nici pe departe închisă. Ion Ruşeţ, şef în cadrul CE Oltenia, a spus că administraţia a transmis către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă o listă cu 1979 de angajaţi ce vor fi disponibilizaţi, însă, între timp, au mai apărut noi nume pe listă. „Conform situaţiei întocmite luni, la orele 15, numărul salariaţilor cărora li s-au transmis preavizele era de 1992, din care 1623 îndeplinesc condiţii de pensionare până la data de 31.12.2017. Alţi 221 sunt de la Termocentrala Chişcani-Brăila şi de la cariera Seciuri, prin desfiinţarea posturilor urmare a închiderii unităţilor respective. 138 sunt voluntari. În funcţie de situaţiile pe care le prezintă în această lună de la Casa de Pensii, dacă nu se îndeplinesc condiţiile, vor fi scoşi de pe listă”, a declarat Ion Ruşeţ.
Ruşeţ a mai spus că joi va avea loc şedinţa comisiei paritare şi că va fi luat un alt criteriu în vedere ce ar putea modifica lista disponibilizaţilor. „Va fi o comisie mixtă în care vom lua în discuţie şi cu partenerii sociali şi alte situaţii pe care le expun dânşii. Vom lua în discuţie ce se întâmplă cu o persoană care este pensionabilă şi are copil minor în întreţinere. Este o discuţie pe care o vom avea joi şi vom hotărî de comun acord cu sindicatele, dacă acea persoană se scoate de pe listă sau nu. Propunerea a venit din partea sindicatelor”, a mai spus Ion Ruşeţ, şeful Departamentului Relaţii cu Comunitatea din cadrul CE Oltenia.
Zeci de dosare de pensionare respinse de Casa de Pensii
În timp ce administraţia ţine lista deschisă, angajaţii de pe lista concedierilor colective încearcă să afle dacă sunt pensionabili, aşa cum le-a comunicat administraţia. La aproape toţi cei care aveau dubii şi au depus dosarele în vederea pensionării, Casa de Pensii Gorj le-a respins solicitarea. „Dacă vorbim despre salariaţii Complexului Oltenia, da, au fost câteva solicitări în acest sens. Undeva în jur de 30 şi-au depus dosarele de pensionare. Noi i-am îndrumat în acest sens, deoarece este cel mai concludent răspuns care poate fi dat de către Casa de Pensii, în sensul că se emite în baza documentelor prezentate o decizie oficială, semnată de toată comisia, astfel încât, pe documentele depuse, s-au pronunţat, au fost luate în calcul anumite grupe de muncă, anumite grupe nu au fost luate în calcul, depinde de specificul fiecărui dosar. Din cele 30 de solicitări, mai avem în lucru câteva dosare, 4-5 pentru care însă nu s-au emis deciziile, pentru restul au fost emise deciziile. De regulă au fost respingeri pentru că nu au îndeplinit condiţiile legale”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct în cadrul Casei de Pensii Gorj.