Acuzaţii lansate de salariaţii concediaţi de la IDP
Cei aproximativ 150 de angajaţi ai Întreprinderii de Drumuri şi Poduri (IDP) Gorj, trecuţi pe lista de disponibilizări, au protestat miercuri dimineaţă în curtea instituţiei. Oamenii acuză conducerea instituţiei de un management defectuos. Aceştia susţin că s-a apelat la maşini închiriate, în condiţiile în care cele din dotarea IDP erau trase pe dreapta. Ba mai mult, au declarat că disponibilizările s-au făcut fără respectarea criteriilor, printre cei aflaţi pe listă fiind persoane, întreţinătoare de familii. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că vor verifica acuzaţiile aduse de salariaţi conducerii IDP.
Salariaţii IDP au protestat după ce au primit înştiinţările de preaviz. Începând cu data de 27 ianuarie, aproximativ 150 de persoane se află în preaviz pentru o perioadă de 20 de zile lucrătoare. Oamenii susţin că disponibilizările s-au făcut fără se ţină cont de anumite criterii, asta după ce în ultimii ani li s-au încălcat mai multe drepturi. Aceştia acuză conducerea de un management defectuos. „Lucrez aici de aproximativ 8 ani. Nu ne-a spus nimeni nimic, ne-a dat hârtia şi ne-a disponibilizat. Sunt persoane unic întreţinător de familie. S-a furat mult, iar acum nu mai au bani să ne dea salariile. Maşinile noastre au stat în garaj, dar au lucrat maşinile închiriate. Conducerea e de vină, a fost un management defectuos. Aveam salariul minim pe economie, când s-a mărit ne-au luat sporul de vechime şi l-au inclus în acel salariu”, a declarat Alexandru Grecu.
Oamenii spun că Întreprinderea de Drumuri şi Poduri mergea foarte bine până să vină Marius Florică la conducerea instituţiei. „Această întreprindere a mers foarte, foarte bine, până acum vreo trei ani, când a venit domnul director Florică. Dumnealui a lucrat numai cu şoferi închiriaţi, cu mecanicii altor firme, în timp ce oamenii noştri stăteau degeaba. Înainte am avut salariu-salariu, se ţinea cont de calificare, de vechime. De când a venit domnul Florică ni s-au luat toate drepturile: sporul de vechime, sporul de ruşine, sporul de muncă grea, absolut tot. Nu ni s-au mai dat nici primele de vacanţă, prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. În decembrie, ne-au modificat Contractul Colectiv de Muncă, fără ca noi să ştim ceva”, a spus Ion Voica, angajat la IDP, din anul 1993.
Situaţia acestuia este foarte dificilă întrucât are în întreţinere copii minori, el fiind singurul angajat din familie. „Avem vechime de peste 20 de ani aici, puteau să ne dea şi nouă măcar trei salarii. Salariile din luna decembrie ni le-au dat marţi când au auzit că vom protesta miercuri. Nu erau nu ştiu ce bani, era o lichidare de 500 de lei, atât. Acum, în plină iarnă, ne trimit în şomaj. Am copil de 7 ani, soţia nu lucrează, va fi greu să trăim din şomaj”, a spus Ion Voica.
ACUZAŢII
Protestatarii spun că au rămas în instituţie persoane protejate de conducerea IDP. „Noi sunt aruncaţi ca o măsea stricată după 20 -25 de ani vechime în IDP, alţii cu 2 ani vechime au rămas. Să o dea afară şi pe nevasta domnului Florică. Noi am fost buni peste 20 de ani, acum nu mai suntem buni, sunt buni doar pilele domnului Florică”, au strigat protestatarii. Marius Florică, directorul IDP Gorj, a evitat să dea ochii cu presa, deşi a venit la discuţii cu protestatarii. Acesta nu a putut fi contactat nici măcar telefonic.
REANGAJARE
Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că disponibilizaţii vor fi reangajaţi în situaţia în care societatea va primi lucrări. „Conducerea a discutat cu oamenii, a explicat situaţia, vineri vor avea o întâlnire şi cu cei de la AJOFM, în care le vor fi aduse la cunoştinţă ce posibilităţi sunt de reangajare, conform programului de restructurare. În condiţiile în care vor exista lucrări oamenii vor fi reangajaţi”, a declarat Ninel Muja, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.
VERIFICARE
Ninel Muja spune că vor fi verificate acuzaţiile aduse de salariaţii conducerii IDP, inclusiv listele cu disponibilizaţi. „La nivelul Consiliului Judeţean se va face o analiză pentru a se vedea dacă într-adevăr au fost închiriate maşini în condiţiile care maşinile IDP erau staţionate. S-ar putea să nu fi avut IDP maşinile necesare pentru anumite lucrări”, a precizat vicepreşedintele CJ Gorj.