A vrut să-şi dea foc pentru că i-a fost demolată casa
Şase persoane din comuna Turcinești au rămas sub cerul liber, după ce baraca în care locuiau le-a fost demolată de primărie. Unul dintre membrii familiei Paraschiva şi-a turnat benzină în cap şi a vrut să-și dea foc, când a văzut că imobilul ridicat pe domeniul public este pus la pământ. Bărbatul a fost imobilizat de mascaţi şi dus rapid la Psihiatrie.
În baraca ridicată la câțiva zeci de metri de la intrarea în Turcinești, dinspre Târgu Jiu, locuiesc șase persoane, membri ai familiei Paraschiva. Oamenii spun că au cumpărat imobilul de la Hidroconstrucția și din 2003 este locul în care își duc existența. Numai că terenul nu le aparține, drept care primăria a început demolarea barăcii, miercuri, la primele ore. „Avem hotărâre în care scrie că nu se demolează aceste clădiri. Scrie clar. Primăria a făcut alte demersuri și a dat hotărâre să o demoleze. Eu unde mă duc? Sub cerul liber stau. Am mobilă, am porci, păsări, ca orice gospodar. Unde mă duc? Scot mobila sub ploaie? Unde dorm? Asta face primarul din Turcinești. Pământul e al Hidroconstrucția, nu al primăriei, e bornă acolo. Am făcut cerere să cumpărăm terenul, dar au spus că nu pot să ne dea, că nu au titlu de proprietate, pentru că nu le eliberează primăria”, a spus Ion Paraschiva. Bărbatul a vrut să-și dea foc când a văzut cum locuința părinţilor săi este făcută una cu pământul. Şi-a turnat benzină în cap, însă a fost imobilizat de polițiști. Bărbatul în vârstă de 40 de ani a strigat întruna să fie adus la faţa locului primarul Dumitru Modrea. „V-am făcut ceva dumneavoastră?”, le-a spus bărbatul polițiștilor. „Nu, vă faceți rău dumneavoastră, v-ați pus benzină-n cap", i-a răspuns un polițist. După zeci de minute de discuții cu polițiștii, timp în care excavatorul lucra de zor la demolare, bărbatul a fost dus cu mașina la sediul poliției şi internat ulterior la secția de Psihiatrie.
„Baraca se află pe domeniul public”
Reprezentanții primăriei spun că baraca a fost construită pe domeniul public. „Acolo este domeniu public și nu au binevoit să vină să ceară măcar o încuviințare pentru a închiria această suprafață de teren. Eu, văzând care e situația, pentru a elibera terenul de construcțiile cu caracter provizoriu, am procedat la parcurgerea tuturor etapelor pentru a demola și a folosi terenul care e în domeniul public din 1999. Imaginați-vă că acești oameni stau acolo ilegal din 1999. Legea prevede că tot ce e construcție, mai ales provizorie, poate fi demolată de pe domeniul public. Am parcurs toți pașii necesari, nu s-au trezit azi cu firma care se ocupă de demolări. Am făcut afișaj prin care le-am adus la cunoștință că avem o firmă care va veni pentru demolare. Nu e vorba de nici un abuz al meu. Legea trebuie să fie aceeași pentru toată lumea. Îi cred că sunt supărați, dar au avut ani de zile în care să depună o cerere pentru acel teren. Le-am pus în vedere că vor fi cândva demolați. Știu că acest lucru e supărător, dar el a mai fost executat silit și dat afară din casa bunicilor care se află peste drum de acest teren al nostru. Familia are teren la 10 metri de al nostru. De ce nu au găsit înțelegerea necesară ca să își folosească terenul? Mai au teren și în altă parte, puteau folosi aceste alternative. Toată lumea în comună va avea parte de același tratament pentru că legea trebuie respectată de toți locuitorii”, declară Dumitru Modrea.
Şi reprezentanții Prefecturii spun că primăria a acțional legal pentru demolarea barăcii. „Am luat pulsul și de la domnul primar și de la autoritățile implicate. Au toate procedurile pe executare administrativă, pe legea 50. Nimeni nu-și permite să facă ilegalități în astfel de situații. Și dacă le face, răspunde”, a declarat Sorin Arjoca, subprefect de Gorj.