A renunțat la job-ul într-o multinațională ca să cultive aronia în Gorj

Aronia l-a ajutat să învingă cancerul și a ajuns să înființeze o plantație ecologică într-o comună din Gorj, pe pământul bunicilor. Acum vinde dulceață, sirop, oțet de aronia sau fructele ca atare. Aronia este un fruct extrem de benefic pentru sănătate, bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. 


Marius Toporiște este inginer de meserie. A renunțat la job-ul înt-o multinațională după ce a aflat că suferă de cancer, în urmă cu câțiva ani. Nu a urmat un tratament medicamentos, ci susține ca aronia l-a ajutat să învingă cancerul. 

Aronia din Canada
A reabilitat casa bunicilor săi, în comuna gorjeană Dragotești, și acolo a început să planteze aronia. "Ideea a venit din două zone, două surse. Din Canada, acolo unde am nişte rude. Acolo fructul se găseşte la liber, la liziera pădurilor, dar şi din Polonia, unde se cultivă Aronia. M-a atras pentru că am văzut pe internet câteva studii făcute de institute celebre din America de Nord, despre acest fruct. Studiile arată că este un fruct excepţional pentru sănătate", a declarat Marius Toporiște, la Observator Antena 1.


Investiţia se ridică la 10 mii de euro la hectar, dar profitul este dublu după câţiva ani când planta ajunge la maturitate. Fostul inginer face din aronia dulceață, sirop sau oțet. "Este un oţet special, nefiltrat după o reţetă tradiţională veche de 200-300 d ani din această zonă. Le vindem în plafare, le vindem în diverse băcănii. Avem discuţii avansate să vindem şi în Anglia, Finlanda şi Norvegia", a mai spus antreprenorul.  


Un borcan de dulceaţă de aronia porneşte de la 15 lei, iar un litru de sirop poate fi cumpărat cu 70 de lei.


Aronia este extrem de bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Potrivir nutriționiștilor, conține vitaminele A, B2, B6, B9, C, plus vitamina E și Q, care este foarte rară și ajută la distrugerea celulelor bolnave, în cazul cancerului, a bolii Parkinson și astmului. Orice tip de aronia conține antioxidanți necesari pentru a lupta împotriva radicalilor liberi. De asemenea, aronia conține mai multe minerale, cum ar fi fierul, manganul, iodul și fosforul.


Superfructele de aronia au un conținut foarte mare de antioxidanți, de 15 ori mai mare decât afinele, merișorul sau rodiile. 


De asemenea, acest fruct conține sorbitol - un zahăr de fructe, foarte rar întâlnit și utilizat ca îndulcitor. Sorbitolul descompune încet grăsimile din organism, ceea ce îl face perfect pentru consumul zilnic.

Galerie foto



Vizualizări: 1,666

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: