800 de gorjeni expropriaţi pentru şoseaua de ocolire a Târgu Jiului
Peste 800 de imobile din Târgu Jiu şi Bumbeşti Jiu vor fi expropriate în următorul an, pentru construcţia variantei de ocolire a municipiului. Primele familii au fost deja contactate de autorităţi. Oamenii spun că li se oferă preţuri în bătaie de joc, 2 euro pe metrul pătrat, în condiţiile în care unele persoane au cumpărat terenul acum câţiva ani cu 8 euro/mp. Sunt şi persoane care spun că abia şi-au terminat de construit casele şi nu înţeleg de ce li s-a dat autorizaţie, dacă zona urma a fi expropriată.
Durere mare printre locuitorii câtorva case din zona de nord a municipiului, după ce au aflat că vor fi expropriați pentru că pe actualele lor proprietăți își va face loc viitoarea șosea de centură a orașului. Câteva familii sunt în situația de a părăsi casele și a lua viața de la capăt, deși așa ceva este aproape imposibil pentru că oamenii respectivi sunt pensionari în vârstă, care nu mai au nici timp și nici răbdarea să se apuce să își facă o nouă casă. În plus, când au aflat cu cât vor fi despăgubiți pentru proprietățile lor au fost la un pas de a face infarct, nevenindu-le să creadă că autoritățile își bat joc de ei.
O firmă privată se ocupă de hârţogărie
Construcţia „Variantei de ocolire Tg-Jiu” va afecta 824 imobile(case şi terenuri), din care 636 imobile în Târgu Jiu şi 188 în Bumbeşti Jiu. Suprafaţa de teren care trebuie expropriată depăşeşte un milion de metri pătraţi. CNADNR a contractat o firmă privată, Blom Romania SRL, pentru a întocmi documentaţia tehnico-economică în vederea exproprierii imobilelor. Firma primeşte pentru documentaţii suma de 609.670 lei fără TVA, bani pentru care oferă servicii de evaluare, măsurători topografie, documentaţii de intabulare, servicii juridice etc.
Primele persoane au fost chemate deja la negocieri. „Ne-au chemat la Primărie, pe 11 martie, și nici nu ne-au spus pentru ce. Au zis doar că să ne ducem că e o ședință despre un drum. Acolo ne-au pus niște filme pe pereți, ne-au arătat niște hărți și ne-au comunicat că noi urmează să fim expropriați și că nu avem ce să negociem pentru că e cauză de interes public. Doi euro pentru metrul pătrat, atât au spus că vom primi, ceea ce este o bătaie de joc. Aici noi avem casele noastre, grădinile și amintirile noastre. Sunt om la 70 de ani, am soția paralizată, unde voi pleca eu cu ea acum? M-aș muta poate și la bloc, dar de unde bani, dacă ei ne oferă acest preț mic?”, se întreabă, cu lacrimi în ochi, Constantin Căruntu, un pensionar care a mai fost mutat din casele sale și în 1972, dar și în 1996, acum recunoscând că i-ar fi imposibil să o mai ia încă odată de la capăt.
Casă nouă, expropriată şi demolată
Lângă el stă familia Drăgoi, rudă cu Alecu Drăgoi, aspirantul la o candidatură pentru un post de senator la alegerile de peste câteva săptămâni. Rudele celui care este fondator al PSD Gorj au ajuns să înjure actuala putere după ce au văzut că vor fi despăgubite cu 2 euro pentru metrul pătrat de teren. Au copii la muncă în Italia, și-au ridicat aici, la marginea orașului, o casă, cu toate autorizațiile legale, iar acum sunt în postura de a vedea cum, peste câteva săptămâni, buldozerele vor intra și vor demola totul.
„Am votat cu oamenii ăștia tot timpul, dar acum nu mai am încredere în nimeni. Credeam că măcar ei sunt pentru oameni, dar nu e așa. Au venit și ne-au spus foarte sec că noi trebuie să plecăm pentru că pe aici va trece o pasarelă de la viitoarea centură. Anul trecut am terminat de construit casa, iar pentru asta am luat avize inclusiv de la Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi, iar ei când ne-au dat avizele știau că vor face centura pe aici. De ce ne-au mai dat voie să construim? Copiii au muncit din greu în Italia ca să ridice casa asta, iar acum eu o să trebuiască să le spun că vine centura și ei vor primi 2 euro pe teren, deși l-au cumpărat cu 8 euro, iar în zonă s-au vândut și cu 14 euro”, a spus soția lui Ion Drăgoi, fratele social-democratului Alecu Drăgoi.
MEMORII
Oamenii au trimis memorii la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, solicitând ca traseul viitoarei centuri să fie deviat cu circa 200 de metri mai spre nord. Teren există suficient încât să nu fie nevoie de demolarea unor case și de distrugerea unor vieți, localnicii spunând că, până anul trecut, așa li s-a și spus, că nu vor avea locuințele afectate de o astfel de investiție. CNADNR a comunicat că va analiza memoriile respective și va decide în consecință.
12 - luni este termenul în care trebuie finalizate exproprierile pentru varianta de ocolire a municipiului.