50 de kilometri zilnic cu microbuzul școlar pentru un singur copil

O atenție sporită acordă acum autoritățile locale pentru modul în care sunt aduși la școală copiii. Microbuzele școlare sunt dezinfectate, copiii primesc măști dacă nu au când urcă în microbuz și toți sunt luați chiar și din fața porții și duși la școală. În comuna gorjeană Scoarța, sunt peste 300 de copii transportați cu microbuzele la școală și apoi acasă. Pentru un singur elev, de exemplu, mașina merge până în cel mai îndepărtat sat din localitate.

În fiecare dimineață, programul șoferilor care conduc cele două microbuze școlare din comuna gorjeană Scoarța începe cu mult înainte să răsară soarele. Mașinile sunt dezinfectate și pregătite să meargă să preia copiii. Pentru că nu sunt mulți copii, șoferii deja știu unde locuiește fiecare și mulți sunt luați chiar de la poarta casei în fiecare dimineață. Tot acolo sunt lăsați și după ce termină cursurile.

„La 7 fără 5, se urcă, în fiecare dimineață, primul copil în microbuz. Deșteptarea și pregătirea mașinii, mai din vreme cam cu o oră. Trebuie curățată, dezinfectată mai ales acum în perioada aceasta. Sunt multe de făcut înainte de a urca un copil în mașină. Îmi place cu copiii. Sunt cuminți, înțelegători. E mai dificil acum, în pandemie. copiii sunt mici. Nu îi mai cunoști, nu îi mai vezi la față, e mai dificil”, a declarat Ion Ciugudean, șofer pe microbuzul școlar.

În total, sunt peste 300 de copii care sunt aduși la școala din Budieni în fiecare zi, în două schimburi. Fiecare microbuz școlar transportă în jur de 150 de elevi în mai multe curse. Prima este și cea mai lungă. Microbuzul merge în fiecare dimineață 25 de kilometri dus, 25 de kilometri întors să ia o fetiță de acasă și să o aducă și pe ea la școală. „Avem mulți copii pe care îi transportăm zilnic. Avem măști, dezinfectant tot timpul. Să sperăm că nu vor fi probleme la noi la școală. Facem și 300 de kilometri pe zi mai ales acum. Deja, microbuzul pe care îl conduc are în jur de 400 de mii de kilometri. E din 2007. Prima cursă e și cea mai lungă. În satul Mogoșani, mergem cam 25 de kilometri. E o fetiță frumoasă și cuminte pe care trebuie să o aducem la școală”, a mai spus Ion Ciugudean.

Din fericire, în școală nu au fost cazuri de îmbolnăviri. Și niciun copil nu a avut probleme la triaj. O asistentă stă la școală, îi așteaptă pe copii, le ia temperatura și apoi îi ghidează, pe rând, să se dezinfecteze și abia mai apoi fiecare elev merge în clasă. Până acum, măștile nu le-au făcut probleme celor mici care par chiar mai responsabili decât mulți adulți. „Nu au fost probleme până acum. Deși este a doua zi de școală, copiii sunt foarte entuziasmați de școală. La fel ca și luni, vin foarte voioși la școală. Nu au fost probleme nici cu temperatura. Deocamdată nu s-au plâns nici de mască. Noi le spunem să se dezinfecteze când intră în școală și să țină masca. Totul este dezinfectat corespunzător”, a spus Ionela Dobran, asistentă medicală.

Galerie foto




Vizualizări: 3,896

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: