2010, anul schimbărilor pe scena politică din Gorj
Anul care tocmai a început de câteva zile va aduce cu el o serie de schimbări pe scena politică locală, în toate filialele partidelor parlamentare urmând să aibă loc alegeri interne. PDL, PSD, PNL şi micuţul PC îşi vor chema membrii în lunile următoare pentru alegerea unei noi garnituri de lideri politici sau, dacă e cazul, de reconfirmare a celor de până acum. Proaspătul 2010 aduce cu el atât bilanţul lui 2009, cât şi toate declaraţiile pe care politicienii nu şi le-au decontat încă unii altora.
Alegerile respective trebuiau să se ţină încă de anul trecut, dar, fie din cauza europarlamentarelor, fie a prezidenţialelor, organizaţiile au amânat luarea unor decizii, cei care doresc să le conducă având oricum de trecut testul celor două scrutine din 2009. Cele mai interesante alegeri, dacă vor avea loc, vor fi cele de la PSD Gorj, ele fiind amânate din toamna anului trecut până la un termen necunoscut deocamdată. Florin Cârciumaru l-a indicat în 2009 pe Ion Călinoiu drept succesor al său în fruntea organizaţiei, însă în cursă ar putea să intre oricând şi alţi lideri ai filialei, printre ei anunţându-se la un moment dat şi deputatul Mugurel Surupăceanu. Actualul şef al filialei spunea anul trecut că preşedintele Consiliului Judeţean ar fi persoana cea mai indicată, în opinia sa, să preia frâiele organizaţiei, deşi, în campania electorală au fost momente în care Florin Cârciumaru a mers pe drumuri diferite de cele ale lui Ion Călinoiu. Cel din urmă s-ar putea bucura de "sprijinul" direct al lui Victor Ponta, un deputat de Gorj pe care alegătorii nu l-au văzut însă prin judeţ nici prin campania electorală şi care pare tot mai retras în Bucureştiul de unde a venit în 2004, după ce pe malul Jiului a prosperat suficient cât perioada de opoziţie să nu-i fie una grea.
Posibili candidaţi cu probleme
Urmaş al lui Cârciumaru, în cazul în care edilul şef din Târgu Jiu chiar renunţă la candidatură, poate fi şi Mugurel Surupăceanu, acesta fiind vicelider al deputaţilor PSD, fiind adjunctul lui Viorel Hrebenciuc la şefia grupului parlamentar al social-democraţilor din Camera Deputaţilor. Ales deputat în colegiul 2, cu mult mai multe voturi decât Victor Ponta, de exemplu, acesta s-a făcut remarcat în anul care tocmai a trecut printr-o serie de apariţii la televiziunile centrale de ştiri ale mogulilor, unde n-a ezitat să îl atace la greu pe Traian Băsescu. Surupăceanu are însă un dosar penal pe rol, ancheta fiind instrumentată de Direcţia Naţională Anticorupţie, în vizorul DNA fiind însă şi alţi politicieni gorjeni cu aspiraţii la şefia unor organizaţii locale. Ionel Manţog, ultimul preşedinte ales al PDL Gorj, şi succesorul său în fruntea filialei, deputatul Cosmin Popescu, dar şi deputatul liberal Dan Ilie Morega sunt cazuri de politicieni care în 2009 au mers în mijlocul alegătorilor, au cerut voturile pentru candidaţii pe care i-au susţinut şi chiar au obţinut scoruri electorale foarte bune pentru filialele pe care le reprezintă, problemele pe care le au în instanţe fiind destul de departe de o sentinţă finală care să le dovedească vinovăţia sau nevinovăţia. Până acum atât în PDL Gorj, cât şi în filiala judeţeană a PNL nu au apărut alternative credibile la actualele echipe de conducere, mai mult, liberalul Dan Ilie Morega obţinând cel puţin odată pe an, cu unanimitate, votul de încredere al colegilor săi, în ciuda unor critici pe care le-a primit mai ales de la fostul deputat Pantelimon Manta, tras pe linie dreaptă de ceva vreme. O realegere a acestuia n-ar trebui să mire pe nimeni în 2010, mai ales dacă reuşeşte să îşi aducă filiala la putere, la nivel de judeţ, aşa cum i-au cerut colegii din Delegaţia Permanentă la sfârşitul anului trecut.
Petrescu rămâne conservator şef
Şi organizaţia judeţeană a conservatorilor ar trebui să pună capăt anul acesta lungului şir de interimate de care a avut parte aproape de când există. Fie că a fost condusă de Gheorghe Caralicea Mărculescu, de Valentin Mogoe ori Pantelimon Manta, de Sabin Popescu ori Ilie Petrescu, organizaţia n-a avut o conducere stabilă şi nici alte personalităţi prin care să se facă remarcată de-a lungul anilor. Teoretic, până la Paşti, PC Gorj ar trebui să îşi organizeze conferinţa judeţeană pentru a-şi alege un preşedinte care să pregătească filiala pentru alegerile locale din 2012. Ilie Petrescu a precizat deja la sfârşitul lui 2009 că este pregătit pentru o asemenea muncă politică, el neezitând atunci să îşi critice "aliaţii" de la PSD pentru cum l-au tratat în campania electorală. Fostul senator pare mai interesat de o alianţă contra PSD, la fel ca şi liberalii din judeţ, lucru mai rar întâlnit atâta timp cât, la centru, partidele respective au fost unite în 2009 până la disoluţie de lupta împotriva lui Traian Băsescu. Lupta respectivă a fost decisă însă de liderii centrali ai partidelor în cauză, în teritoriu situaţia fiind cu totul alta. Primarii şi consilierii partidelor rămase în opoziţie au nevoie de finanţări pentru proiectele localităţilor pe care le conduc, iar pentru asta sunt gata să treacă peste deciziile şefilor de la centru, şefi care s-ar putea să nu-i agreeze pe liderii de la nivel de judeţ.