13 primari din Gorj dau explicaţii Agenţiei pentru Integritate

Agenția Națională pentru Integritate a trimis înștiințări la 13 primari din Gorj că s-ar afla într-o posibilă stare de incompatibilitate. Edilii au făcut parte din Consiliul Director al societății de salubrizare SC Salubris Gilort SRL, însă acum și-au dat demisiile. Trebuie să trimită la ANI o serie de documente în baza cărora se va stabili dacă primarii sunt declarați sau nu incompatibili. Răspunsurile pe care trebuie să le trimită primarii sunt pur formale, lucrurile fiind clare, iar declararea incompatibilităţii o chestiune de timp.

Primarii din 13 localități gorjene ar putea fi declarați incompatibili dintr-o lovitură de către Agenția Națională pentru Integritate. Aceștia au făcut parte din Consiliul Director al SC Salubris Gilort SRL și acum au fost nevoiți să-și dea demisia. Este vorba de primarii din orașele Târgu-Cărbunești și Țicleni, dar și cei din comunele Logrești, Hurezani, Licurici, Crușeț, Bărbătești, Vladimir, Scoarța, Albeni, Săcelu, Roșia de Amaradia și Bustuchin. „Toți primarii din aceste localități au făcut parte din Consiliul Director. S-au luat imediat măsuri, au demisionat și urmează să delege pe cineva. Este o mare prostie omenească. Cine poate să reprezinte o localitate într-o societate de salubritate decât primarul care e direct interesat să aibă o localitate curată. Primarii nu sunt remunerați, nu înţeleg care e problema”, a declarat Mihai Mazilu, primarul Orașului Târgu-Cărbunești. Primarii în cauză sunt de la PNL, PSD, PD-L şi PP-DD.

Mazilu: Pe cine să pun în locul meu, femeia de serviciu?

Primarul din Orașul Târgu Cărbunești este nemulțumit de această situație, pe de o parte pentru că legea i se pare prost făcută și pe de altă parte fiindcă este destul de restrictivă în ceea ce privește persoanele care pot reprezenta localitatea în această societate. „Pe cine să pui să facă parte din acest Consiliu Director, femeia de serviciu, șoferul? Pe cine să pui, că primar nu, consilier local nu viceprimar nu, funcționar din primărie nu. Să iei pe cineva de pe stradă și să-l pui să reprezinte localitatea în această societate? De asta nu merge nimic bine în țara asta, pentru că primarul face parte din Consiliul Director într-o societate care adună gunoaiele”, a declarat Mihai Mazilu, primarul Orașului Târgu-Cărbunești.

Primarul din Albeni aşteaptă amnistia

Primarul din comuna Albeni, Dumitru Cornea, speră să apară legea privind amnistierea primarilor declarați incompatibili, însă până atunci este decis să conteste decizia Agenției Naționale pentru Integritate, dacă va fi în dezavantajul său. „Suntem 12 primari implicați.  Toți primarii suntem într-o posibilă stare de incompatibilitate. Eu mi-am și dat demisia și să vedem ce urmează. Dacă mi se va face referat pentru incompatibilitate este normal să contest. Acum ne-au trimis numai adrese că suntem în posibilă stare de incompatibilitate și trebuie să trimitem niște documente, dar am sesizat că nu cer aceleași documente la toți primarii.  Noi sperăm să treacă propunerea lui Crin Antonescu privind legea de amnistiere a primarilor aflați în incompatibilitate, pentru că nu e primar în țara asta care să nu fie într-o asociație. Acum ne forțează să delegăm pe cineva și sunt probleme, pentru că sunt primării care nu au personal contractual”, a declarat Dumitru Cornea.

Cotojman: Nu cred că vom fi declarați incompatibili

Primarul din comuna Roșia de Amaradia susține că a fost primul care și-a depus demisia, înainte de a fi înștiințat de ANI că poate fi într-o posibilă stare de incompatibilitate, pentru că are la primărie un serviciu creat special pentru a reprezenta localitatea în aceste societăți. „Eu am fost primul care mi-am dat demisia, nu neapărat că cei de la ANI au un dosar în lucru în acest caz, ci am considerat că altcineva de la primăria trebuie să reprezinte localitatea în acea societate. Eu am și creat un compartiment care se ocupă de aceste aspecte și vineri am nominalizat în ședința de Consiliu Local un reprezentant al primăriei care este personal contractual.  Cred că atât timp cât până în prezent cei de la ANI nu au cerut până acum date care să scoată în evidență incompatibilitatea vreunui primar, acum nu cred că legea ANI funcționează retroactiv și nimeni nu va fi declarat incompatibil. E important ca de acum înainte să fie foarte atenți primarii”, a declarat Liviu Cotojman, primar Roșia de Amaradia.

Din păcate pentru acesta, legea era în vigoare la data când a fost incompatibil şi faptul că a renunţat nu înseamnă că nu va plăti pentru perioada în care a cumulat funcţiile.

AMNISTIE

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat săptămâna trecută că susţine ideea unei legi de amnistie în legătură cu aleşii locali în cazul cărora ANI a sesizat un conflict de interese de tip "public-public", iar în situaţia incompatibilităţilor, un recurs în interesul legii al Ministerului Justiţiei. Liderul PNL a precizat că această idee va fi discutată la nivelul USL, precizând că juriştii pe care i-a consultat susţin această variantă.

PRECEDENT

Primarul din Stejari, Ştefan Lupu, a fost declarat incompatibil de ANI în luna iulie 2013, tot pentru că a făcut parte din conducerea unei societăţi publice de salubritate. Şi acesta s-a retras înainte de decizia ANI, dar nu i-a folosit la nimic. Potrivit ANI, în perioada 22 iunie 2008 – 25 aprilie 2013, Ştefan Lupu a exercitat, simultan, funcţia de primar al comunei Stejari şi calitatea de reprezentant al comunei Stejari în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Nicapsal Salubris SRL.

Vizualizări: 361

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: