Ceremonie în memoria unei eroine din Gorj, prima femeie ofiter din armata română
Un eveniment comemorativ a avut loc în seara aceasta, începând cu ora 18:00, în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu. Eroina de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, a fost pomenită în faţa mausoleului care îi ascunde osemintele. Astăzi s-au împlinit 106 ani de la moartea sa.
La manifestare s-au prezentat cadrele din armată, fanfara, autorităţile din Gorj şi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.
„Eroina gorjeană Ecaterina Teodoroiu este un simbol si un reper pentru noi, pentru gorjeni. Nu trebuie sa uitam de cei care si-au dat viata ca noi sa traim. Simbolul Ecaterinei trebuie sa ne urmeze in fiecare zi, acesta este mesajul meu”, a transmis prefectul de Gorj, Iulian Popescu.
La eveniment a fost prezentă şi strănepoata Ecaterinei, Luminiţa Aurora Dragomir: „Ecaterina Teodoroiu a fost o fată simplă, provenea dintr-o familie de ţărani, avea şapte fraţi şi una dintre surorile ei a fost strabunica mea. Catalina a inteles de mica ca trebuie sa faca sacrificii, a dorit sa devina invatatoare pentru a-şi ajuta semenii din satul Vaden,i pentru a ajunge la scoala si cei care nu aveau bani. In momentul in care a inceput Primul Război Mondial, Cătalina abia terminase studiile si atunci a luat hotararea sa mearga pe front ca infirmiera, dar dragostea de tara si de frate au facut-o sa isi schimbe uniforma. A trecut peste toate piedicile puse, a reusit sa schimbe mentalitati, devenind prima femeie ofiter din armata romana. Noi, familia, vrem sa multumim pentru fiecare moment, pentru fiecare actiune dedicata Ecaterinei Teodoroiu, asa numele ei devine nemuritor. Mi-as dori sa incepem sa iubim mai mult acest popor”, a declarat strănepoata eroinei de la Jiu.
Despre Ecaterina a vorbit şi Gheorghe Nichifor, vicepreşedintele CJ Gorj, istoric de profesie, care a dat câteva detalii despre bătălia in care a aceasta a fost ucisa.
Pe lângă slujba de pomenire şi discursuri, manifestarea a presupus şi un moment artistic susţinut de Ansamblul Doina Gorjului. La final, au fost depuse coroane.
Deşi Ecaterina Teodoroiu este o emblemă a acestui judeţ, la eveniment au participat foarte puţine persoane.
Activitatea a fost organizată de Consiliul Judeţean, însă la presă nu a ajuns nimic legat de programul manifestărilor.
Mai mult decât atât, unii dintre participanţi spun că nu ştiau despre acest moment comemorativ: „Nu am vazut nicăieri vreo informaţie. Am trecut prin centru cu nepoţica şi am vazut că vin cadrele militare. De curiozitate, am zis să mai stau puţin. Abia după am vazut că se face o slujbă pentru Ecaterina Teodoroiu”.