Zone mari din Europa ar putea dispărea sub ape
Oamenii de ştiinţă trag un semnal de alarmă asupra posibilităţii scufundării sub apele mărilor şi oceanelor a unor zone din Europa. Un studiu realizat de o echipă internaţională de experţi în schimbări climatice a calculat că, în condiţiile de climă actuale, până în 2100, nivelul mărilor ar putea creşte cu peste doi metri, situaţie care ar avea efecte dezastruoase pe plan mondial, ducând la dispariţia mai multor zone de coastă din Europa.
Calculele sunt făcute pe condiţiile actuale dar şi pe ritmul de creştere a încălzirii globale. Ceea ce vedem acum în filme considerate ficţiuni ar putea deveni realitate mai devreme decât se aşteaptă experţii. În studiul publicat recent, oamenii de ştiinţă atrag atenţia că o creştere cu peste doi metri a nivelului apelor va însemna pierderea a nu mai puţin 1,79 de milioane de kilometri pătraţi de terenuri. Astfel, regiuni întregi de o importanţă capitală pentru producţia hranei ar putea dispărea sub ape, declanşând exodul a 187 de milioane de oameni. Conform estimărilor, zone întregi din Londra ar fi înghiţite de ape. Per total, coastele europene s-ar putea confrunta cu inundaţii de proporţii. Cât priveşte Veneţia, bijuteria arhitecturală a Italiei ar putea deveni o nouă Atlantidă scufundată, spun cercetătorii, adăugând că este nevoie urgentă de „strategii drastice de consolidare” a întinderilor costiere.
Previziunile experţilor au avut la bază un scenariu bazat pe realitatea actuală, în sensul că a fost luată în calcul ipoteza agravării schimbărilor climatice pe actuala lor traiectorie, dar fără eforturi considerabile depuse la nivel mondial pentru a stopa creşterea temperaturilor.
Topirea calotelor glaciare din Groenlanda şi Antarctica reprezintă principala ameninţare, subliniază oamenii de ştiinţă. Experţii au luat în considerare nivelul de topire al acestor calote pe baza unor scenarii de creştere accentuată a temperaturilor la nivel global.
O mare porţiune din Olanda se află deja sub nivelul mării, dar digurile şi staţiile de pompare au grijă ca teritoriul olandez să nu fie inundat mai mult decât este acum”, a declarat pentru Euronews Jeroen Aerts, directorul Institutului pentru Studii de Mediu din cadrul Universităţii Vrije din Amsterdam.