Ziua de 2 noiembrie în istorie

În 1854 a încetat din viata Anton Pann (Antonie Pantoleon Petroveanu), poet, folclorist si compozitor, autor al culegerii de proverbe “Povestea vorbii”; 

În 1929 a încetat din viaţă Alexandru Davila (n.1862, Goleşti, jud. Argeş), dramaturg şi om de teatru român, fiul lui Carol Davila, fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti în anii 1905-1908 şi 1912-1914.

În 1929 se introduce la Bucureşti tramvaiul electric, renunţându-se astfel la cel cu tracţiune animală.

Anton Pann -  „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb”

Anton Pann s-a născut în localitatea Sliven, Imperiul Otoman, astăzi localitatea face parte din teritoriul Bulgariariei. A fost un poet, profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist, literat și publicist, compozitor al muzicii imnului național al României.

În anul 1810 intrǎ în corul catedralei din Chișinău, unde deprinde meșteșugul muzicii psaltice, iar la 16 ani ajunge în București, unde se angajeazǎ paracliser la Biserica Olari, apoi cântǎreț la Biserica Sfinților și se înscrie la Școala de cântǎreți bisericești a Mitropoliei.  

Anton Pann a avut un rol important în culegerea folclorului românesc și notarea sa pentru publicul larg. Astfel, în 1837, compozitorul tipărește a doua ediție din Poezii deosebite sau Cântece de lume. 

În timpul Revoluției din 1848, Anton Pann se afla în Râmnicu Vâlcea. Aici compune imnul “Deșteaptă-te, Române!”. Melodia scrisă de Anton Pann are la bazǎ versurile lui Andrei Mureșianu. 

Anton Pann a fost căsătorit de două ori, insă a avut trei copii cu trei femei diferite. A murit la 2 noiembrie 1854, de tifos, în casa sa din Bucureşti, de pe strada Taurului, numărul 12 (azi strada Anton Pann, numărul 20). A fost înmormântat în curtea Bisericii Lucaci, din apropierea locuinţei sale, din Bucureşti.

Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: