Zeci de percheziţii la Padeş, primarul Troacă – printre cei verificaţi
Comuna Padeş a fost vinerea trecută ca o localitate sub asediu, după ce peste 200 de poliţişti şi jandarmi au descins aici într-o operaţiune fără precedent. Forţele de ordine au luat cu asalt comuna condusă de Mihăiţă Troacă şi l-au controlat inclusiv pe primar dacă are acasă arme deţinute ilegal sau furate, procurorii DIICOT, care coordonează ancheta desfăşurată în mai multe judeţe din ţară, încercând să afle dacă există arme furate din Franţa şi deţinute ilegal de vânătorii din zonă. La sfârşitul percheziţiilor doar 8 arme au fost indisponibilizate, iar trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, fără a mai fi prezentate ulterior la vreo instanţă pentru a se obţine mandat de arestare preventivă pe numele acestora.
Atât de strictă a fost operaţiunea forţelor de ordine încât nimeni nu a putut intra sau ieşi din localitatea Padeş fără un control amănunţit la portbagaj. Şoferii traşi pe dreapta nu s-au opus controalelor, dar au precizat că nu au arme sau altceva de genul acesta asupra lor. Mult mai de durată au fost zecile de controale făcute la locuinţele unora dintre vânătorii din comună. Ore în şir au stat mascaţii la casele acestora, printre cei luaţi la întrebări fiind şi edilul Mihăiţă Troacă. Îmbrăcat într-un tricou ce aducea la culoare mai mult a portocaliu, deşi el pretindea că este un „roşu – USL”, primarul a spus că nu are nicio problemă cu armele de vânătoare şi nici cu controlul de care a avut parte. „Totul a fost OK. S-a făcut o percheziţie, am deschis toate uşile, nu s-a spart niciuna pentru că nu am nimic de ascuns. Armele mele erau în regulă, totul în rastel, însprayate, împarfumate. Poate are legătură cu acte de braconaj din trecut, dar pentru ce au venit atâţia mascaţi nu ştiu”, a spus Troacă.
Controale la asociaţia fraţilor Troacă
Anchetatorii au precizat la finalul descinderilor că au fost căutate nu doar arme deţinute ilegal, ci şi unele care ar fi fost furate din Franţa şi aduse aici pentru a fi folosite în acţiuni de braconaj sau împrumutate pentru a fi folosite în săvârşirea unor fapte violente. Verificările mascaţilor au fost atât de amănunţite încât la unele case aceştia au luat la control fiecare bucată de BCA din zidurile locuinţelor pentru a vedea dacă nu cumva au vreo gaură în ele, gaură în care s-ar fi putut ascunde vreun pistol.
Cercetările au vizat şi o asociaţie de vânătoare, Acvila Cernei, pe care Mihăiţă Troacă a înfiinţat-o în urmă cu doi ani, înainte de a fi primar, cu fratele său. Fratele este acum şeful asociaţiei respective, iar pe parcursul existenţei asociaţiei, reprezentanţii acesteia au sesizat de câteva ori Poliţia cu privire la posibile acte de braconaj produse pe Valea Cernei. Edilul chiar menţiona că multe acte de braconaj sunt înregistrate pe zona de Hunedoara, peste munţi de Padeş, directorul asociaţiei, Ionuţ Ungureanu, fiind cel care le-a adus poliţiştilor braţe întregi de hârtii. „Mi-a fost prezentat un mandat de percheziţie şi le-am dat voie să controleze absolut orice. Este un control mai neobişnuit pentru că sunt foarte multe maşini de Poliţie în localitate şi sunteţi şi dumneavoastră, cei de la mass-media, dar noi controale am avut permanent şi chiar am colaborat cu Poliţia pentru a combate acte de braconaj”, a spus Ungureanu.
SPERIAŢI
Prin satele comunei Padeş oamenii au rămas cu gura căscată când au văzut câţi poliţişti şi jandarmi au venit în localitatea lor. „Ce s-o întâmpla în comuna noastră că nu a fost niciodată aşa ceva? Sunt mulţi poliţişti şi te sperii când îi vezi că sunt la toate colţurile”, a spus unul dintre localnici. Unii dintre ei confirmau că ar exista arme deţinute ilegal întrucât unii se mai lăudau prin sat cu aşa ceva, iar alţii chiar nu ezitau să tragă la întâmplare, prin păduri, pentru a exersa ţintele.