Zeci de monumente istorice din Gorj, în paragină. „Turistul nu vine să ne vadă canalizarea sau drumurile”
Avem potențial turistic uriaș, dar nu profităm de el. Din cele peste 500 de monumente istorice cu care se poate lăuda județul Gorj, mai bine de 50 au nevoie urgentă de reabilitare ca să poată fi salvate. Că vorbim de biserici sau cule, acestea trebuie să fie modernizate și puse în valoare. În caz contrar, riscă să se transforme într-o grămadă de moloz.
Cei de la Direcția Județeană de Cultură Gorj încurajează, din nou, autoritățile locale să se gândească și la monumentele istorice pe care le au în localitate și să le prindă în proiectele lor de dezvoltare.
„La nivelul județului Gorj, avem înregistrate 503 monumente istorice, în prezent. Ca și procent ce ar avea nevoie de reabilitare ar fi undeva la 10%. Au nevoie urgentă de reabilitare. Discuția noastră a fost, în principal, cu UAT-urile pentru că dumnealor trebuie să conștientizeze, în primul rând, că trebuie să conceapă acele planuri urbanistice generale și zonale și cei care au monumente să încerce atunci când dezvoltă o investiție pe raza localității să prindă și aceste monumente în acel plan de dezvoltare pentru că altfel acele drumuri nu vor duce nicăieri în sensul în care turismul nu va putea fi dezvoltat în aceste zone”, a declarat Pompiliu Ciolacu Junior, directorul Direcției Județene de Cultură Gorj.
În plus, a mai adăugat Pompiliu Ciolacu Junior „turiștii nu vin să ne vadă canalizarea”.
„Nu cred că turiștii vin să ne vadă drumurile, canalizarea sau aducțiunile cu apă, gaze. Sunt necesare, dar trebuie să facă parte din acest ansamblu pentru a vorbi de o dezvoltare turistică cel puțin pe partea de HORECA. E important ca și țara noastră să beneficieze de fonduri din turism cultural, în cazul nostru. Din acest punct de vedere, județul Gorj poate oferi și are ce oferi vizavi de acest turism cultural. Trebuie promovate și din acest punct de vedere”, a mai spus Pompiliu Ciolacu Junior.