Zece mii de gorjeni suferă de o boală psihică

Statistici îngrijorătoare în judeţul Gorj cu privire la incidenţa bolilor de natură psihică. Potrivit medicilor, la nivelul judeţului Gorj, peste zece mii de gorjeni sunt dispensalizaţi sau monitorizaţi prin serviciile de psihiatrie, însă numărul lor ar putea fi mult mai mare. Cele mai frecvente patologii care ajung în ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu sunt atacurile de panică, fobiile şi stările de anxietate.

O statistică a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj arată că în judeţul Gorj sunt 270.137 de persoane asigurate din punct de vedere medical şi numai în primele nouă luni ale acestui an aproape 5.000 dintre aceştia au luat reţete pe boli psihice. Numărul lor ar putea fi şi mai mare având în vedere că în Gorj sunt aproximativ 67.000 de gorjeni care nu sunt asiguraţi medical. „În primele nouă luni al anului 2017 am avut 4.666 de gorjeni care au luat reţete pe boli psihice şi 1.166 pe demenţe”, a spus Daniel Şurlea, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Totuşi, conform studiilor sociologice, tulburările psihice şi de comportament sunt subdiagnosticate în România, deoarece chiar şi simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ. „Aproximativ 10.000 de gorjeni sunt dispensalizaţi sau monitorizaţi prin serviciile de psihiatrie. Numărul lor a fost şi mai mare însă unii ies de sub monitorizare ca urmare a decesului”, a spus Diana Marcoci, medic psihiatru în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Cele mai întâlnite patologii în ambulatoriul spitalului judeţean Târgu Jiu sunt atacurile de panică, fobiile, stările de anxietate, tulburările obsesiv-compulsive.

Vizualizări: 2,502

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: